Fanoušci tvrdé muziky si mohli vybrat z pětatřiceti kapel, přežili jak páteční horký den, tak následující průtrž mračen. Při té sice valná část diváků z areálu prchala, ale ti nejvěrnější dál křepčili při vystoupení švýcarských folkmetalistů Eluveitie. „Jste prostě úžasní,“ ocenil je frontman Christian Glanzmann.

Ještě před tím sklidili odpoledne se svojí živou show velký úspěch Saltatio Mortis z Německa

V sobotu pak musela menší zádrhel řešit kapela Hypocrisy ze Švédska a svůj set odehrála na vypůjčené nástroje. „Přistáli jsme v Praze a nástroje nikde,“ vysvětlil zpěvák Peter Tägtren.

Večer pak fanoušci tleskali metalové královně Doro Pesch, která koncert pojala i jako oslavu svých narozenin. Na závěr se dočkali u nás raritního vystoupení Running Wild, další z metalových legend.

V neděli program uzavřeli skvělí Gloryhammer, oblíbená Sonata Arctica a na úplný závěr Within Temptation. Ti v Plzni zahráli poprvé, i přes slyšitelné nachlazení Sharon den Adel. Závěr festivalu skrápěl vytrvalý déšť, a tak si z promočeného publika zpěvačka vytáhla na závěr jejich show dvě děvčata, která si konec vystoupení užila přímo na pódiu.

Příští Metalfest se v Plzni uskuteční opět na začátku června, za rok se ale vrátí k třídennímu formátu.

Hvězdy Metalfestu pokřtily velbloudě v plzeňské ZOO. Heavymetalová německá kapela RAGE! se stala kmotrem samičky velblouda dvouhrbého. Ta se letos narodila 13. března a od kmotrů obdržela jméno Lamia. Muzikanti se pak ještě zastavili u nosorožců a žiraf.
Velbloudici Lamiu pokřtily hvězdy Metalfestu