V divadle je už přestěhována skoro polovina rekvizit, šatny jsou vybaveny líčícími stolky se zrcadly, ve zkušebních sálech jsou osazeny zrcadlové stěny, ve skladu paruk je připravena velká digestoř, která bude odsávat páry při čištění vousů, knírů, příčesků a paruk.

Herci nastoupí do nové budovy začátkem července. Čekají je zkoušky a příprava na ostrý rozjezd přelomové divadelní sezóny, začíná se 2. září představením Prodaná nevěsta. „Už předtím tu budou zkušební představení s diváky v hledišti, aby se zjistilo a vyzkoušelo, jak bude nová budova fungovat," řekl koordinátor stavby a dlouholetý zaměstnanec Divadla J. K. Tyla Jaroslav Möller.

Nejvíc ohromí obrovský hluboký prostor s jevištěm a hledištěm, který je prošpikován složitými moderními divadelními technologiemi. Ty umí vyvézt ze skladu kulisy do různých výšek pomocí hydrauliky, divadelní točna má průměr 11 metrů. Umí vyjet až do hlediště a tím, jak se všechno může posouvat, lze úplně propojit jeviště s hledištěm. Vše hlídají táhla řízená počítačem, která dokážou manipulovat s kulisami s přesností milimetru. Železnou oponu bude doplňovat ještě slavnostní opona, malovat se bude venku před divadlem kolem 8. července.

Sedačky v hlavním divadelním sále pojmou 461 diváků, zatím jsou chráněny igelitem. Dalších 150 míst bude mít studiová scéna pro alternativní umění, je to vlastně černý prostor bez sedaček, které se budou umísťovat podle potřeb jednotlivých představení kamkoliv v tomto prostoru.

Divadlo tvoří vlastně dvě budovy, jedna je administrativní a odhlučňuje divadelní prostor v sousedním objektu od rušné silnice. Oba domy propojují tunely a lávky, aby se herci a ostatní personál pohodlně pohyboval tam, kde je třeba.

Posledním stavebním prvkem bude až skulptura, oválné vejce, které bude umístěno v prostranství u hlavního vstupu. „Bude instalováno pomocí jeřábu koncem července," uvedl zástupce stavební společnosti Hochtief, která divadlo v Plzni staví. Jeho tvar koresponduje s dominantou celého divadla, jíž je nakloněná fasáda ze syrového betonu s 39 oválnými otvory, večer a v noci nasvícenými.

Komorní divadlo, kde už provoz skončil, mělo 440 sedadel, Velké divadlo jich má 465. „V Komorním se ale poslední dvě řady neprodávaly, nebylo odsud vidět," připomněl Möller. Komorní divadlo bylo stavěno jako kino a podle něj v něm byli divadelníci skoro 50 let v provizoriu, než se postavilo Nové divadlo. „Po celou tu dobu se mluvilo o stavbě nového divadla," dodal Möller. V Komorním divadle nebyly sklady, zkušebny měli herci v přístavbě, která nebyla odhlučněna. Kulisy se vozily přes soukromý pozemek.

Zatím není jasné, jak vysoké budou provozní náklady objektu. Letos dostane Divadlo J. K. Tyla od města 152 milionů korun, po přestěhování do nového objektu má slíbeno zvýšení částky o 6,8 milionu Kč. Na stěhování město uvolnilo 1,5 milionu Kč. Cílem Nového divadla bude zvýšit počet návštěvníků, loni jich přišlo 175 tisíc.