Lidmi se to v ní neustále jen hemžilo. „Dorazily jich tisíce. Určitě jich bylo více než v minulém roce,“ uvedl Jakub Šmíd z tiskového oddělení muzea.

Fronty se tvořily například u stolu, kde pracovníci muzea Jiří Orna a Veronika Dudková připravovali pokrmy podle středověké receptury. „K ochutnání tu jsou chléb, který jsme sami pekly a tři druhy kaší: jáhlová, jablečná s medem, rozinkami a ořechy a zapařená bílá,“ říká Orna. Posledně jmenované jídlo se vyrábělo ze smetany, másla, mouky, rozinek a medu. „Stejně jako jablečná, byla nasladko. Jáhlová mohla být i slaná,“ doplňuje Orna.

Velký zájem byl také o muzejní knihovnu, kde si mohli lidé prohlédnout i ty dokumenty, které obvykle k vidění nejsou.

„Myslím si, že to byl výborný nápad uspořádat takovou akci. Člověk se dlouho odhodlává jít do muzea. Pořád se to odkládá. Když je pak nějaký program, člověk má větší motivaci. Moc se mi to líbí. Ochutnal jsem i skvělou jáhlovou kaši,“ pochvaloval si Karel Hladík.

Spokojená byla i Vlasta Ratislavová. „Do muzea chodím spíše na přednášky a projekce. Na expozice se nedostanu. Teď na to byla výborná příležitost,“ říká.

Program se konal také v Národopisném muzeu.