Podle majitele firmy Oty Rubnera jde o největší prostor pro prodej knih v republice. Tuto středu Dům knihy NAVA slaví 10 let. A rozjíždí velkolepé oslavy. Na autogramiádu přijedou nejčtenější čeští autoři Michal Viewegh, Halina Pawlowská a Marie Formáčková. Celý den mohou návštěvníci koupit jakoukoliv knihu s 10procentní slevou, pro děti je připravený tzv. knižní jarmark. A zvané čeká i vystoupení kytaristy Lubomíra Brabce.

Dům knihy slaví. Autogramiádou autorů i slevou knih

Dům knihy NAVA na náměstí Republiky v Plzni právě slaví 10 let. V roce 2002 dům číslo 17 v centru města prošel ohromnou proměnou a stal se královstvím knih. O tom, jak budou vypadat oslavy tohoto výročí, a nejen to, Deníku prozradil jednatel firmy Ota Rubner.


Jak se za 10 let podle vás změnil knižní trh a co dnes čtenáři nejvíc chtějí?
Za uplynulých 10 let se ve všech směrech mnoho změnilo. Nevyhnul se tomu ani knižní trh. Knihy už nevycházejí ve statisícových nákladech, což nám zahraniční nakladatelé záviděli, ale v nákladech mnohokrát nižších. Také vycházejí tituly v nákladech několika stovek kusů, což jsme si dříve neuměli představit. Na trh přicházejí „elektronické knihy", které snižují prodej klasických knih, také prodej knih přes internet snižuje prodej v kamenných obchodech.

Co ještě ovlivňuje prodej knížek?
Knižní trh v rozhodující míře ovlivnila cena knihy, výrazně ovlivněná zvýšením DPH z 5% na 14% a další zvýšení je připraveno. I přes tyto podstatné změny se knihy stále kupují.

Které knihy lidé nejvíc kupují?
Pokud bych měl říci, jaký žánr je dnes nejžádanější, pak jsou to určitě knihy pro děti, literatura faktu a knihy s regionální tematikou.

Jak desetileté výročí oslavíte? Co jste pro čtenáře připravili?
Mám za to, že každé kulaté, v našem případě 10leté výročí existence domu knihy, je třeba nějak oslavit, zastavit se a poděkovat našim zákazníkům.

A konkrétní program?
Poskytneme našim zákazníkům desetiprocentní slevu na všechny zakoupené tituly. Od ranních hodin bude před Domem knihy probíhat „knižní jarmark". Před týdnem jsme odstartovali soutěž pro děti s názvem „Vybarvi si rošťáka Bertíka" , kdy si děti vystřihnou obrázek z našich novin NAVA čas, vybarví jej a svoje dílko do 14hodin předají u pokladny Domu knihy. Všichni zúčastnění obdrží dárek, první tři nejlepší budou oceněni knižními cenami.

A co bude dál?
Od 15:30 zahájíme velkou autogramiádu nejčtenějších českých autorů Michala Viewegha, Haliny Pawlowské a Marie Formáčkové. Následně pak pro pozvané hosty bude v pasáži NAVA pokračovat program vystoupením kytarového virtuosa Lubomíra Brabce.

Často pořádáte různé autogramiády, na jakou příhodu se známou osobností si vzpomenete a čím vás překvapila?
Za 10 let navštívilo Dům knihy mnoho autorů, herců a významných osobností včetně prezidenta republiky. A právě na autogramiádě pana prezidenta se stala taková příjemná věc. Autogramiáda byla plánovaná v délce jedné hodiny. Když se blížil konec vyměřeného času a fronta zájemců o podpis nebrala konce, upozornil jsem na tuto skutečnost vedoucího protokolu pana Forejta. Ten se naklonil k panu prezidentovi a říká: „Pane prezidente, za pět minut musíme končit." Pan prezident se zeptal na další program a odpověděl: „To stihneme." A s větou: „Zrychlujeme, nezastavujeme," podepisoval další hodinu.

Jak se těšíte na dnešní autogramiádu?
Víte, autogramiády jsou vždy takovým svátkem nejen pro nás, ale i pro autora. A musím říct, že téměř vždy se něco neplánovaného stane. Jsem v napětí, co zajímavého se stane při autogramiádě právě ve středu 12. září.