lzeňští herci tak ztvární postavy z románu, jehož slávu umocnil i pěti Oskary oceněný film Miloše Formana Přelet nad kukaččím hnízdem. Jeviště Malé scény bude navíc první českou scénou, na které se postavy z předlohy od Kena Keseyho roztančí. Autorem nové inscenace, jež vznikla na původní hudbu Simona Lovermanna, je německý choreograf Dustin Klein, který do hlavních rolí obsadil Richarda Ševčíka jako McMurphyho, Saru Auroru Antikainen jako sestru Ratchedovou, zdánlivě hluchoněmého Náčelníka Bromdena hraje Karel Audy.

Román amerického autora Vyhoďme ho z kola ven (1962) vypráví příběh z léčebny pro duševně choré, kde pevně nastolený řád naruší příchod nezkrotného McMurphyho. Nový chovanec, jenž si zvolil pobyt v sanatoriu, aby unikl následkům svého dosavadního chování, nabourává zajetý systém a svou svobodomyslností si podmaňuje jednotlivé pacienty. Protivníkem mu je sestra Ratchedová ochotná udělat cokoliv, jen aby její zákony a předpisy nebyly nikým porušovány.

Festival nového divadla a performance.
Začal festival Nastevřeno. První představení bylo na ulici před Moving Station

I přes vážnost tématu ale Dustin Klein slibuje ve svém díle i prvky humoru. „Myslím si, že je velmi důležité opatrně se dotknout závažných a složitých pasáží v tomto díle – ty musejí být zpracovány pečlivě, s citem, ohleduplností a respektem. Nechceme se vysmívat, utahovat si z osobních problémů či nemoci. Na druhou stranu úsměvný může být například rozruch, který McMurphy vyvolá svým příchodem, nebo chaos, který se šíří sanatoriem navzdory zavedeným pravidlům,“ uvedl choreograf, který se podílel i na návrzích scény a kostýmů, na nichž spolupracoval s kostýmní návrhářkou Louise Flanaganovou.

Rebela McMurphyho ztvární dlouholetý sólista baletu, držitel Ceny Thálie za rok 2014, Richard Ševčík. „Film Přelet nad kukaččím hnízdem jsem samozřejmě viděl a mám ho moc rád a na příležitost nastudovat tak komplikovanou roli i na spolupráci s choreografem Dustinem Kleinem jsem se těšil od začátku sezony. Je to nesmírně milý člověk, skvělý tanečník, který nám všechno mohl ukázat do posledního detailu. Velký důraz však kladl především na herecké dovednosti jednotlivých tanečníků,“ svěřil se Richard Ševčík.

Balet Vyhoďme ho z kola ven bude poprvé uveden v sobotu 29. května 2021 od 19 hodin na Malé scéně, nejbližší repríza pak v neděli 6. června 2021. Slavnostní premiéra se uskuteční v září 2021.