Nejedná se o žádný vandalismus, ale o vzpomínku na právě proběhlou akci pro děti a dospívající, kteří milují moderní taneční žánr street dance a graffiti. Ti zde zcela legálně mohli ukázat svůj um.

Hlavní část programu tvořila taneční soutěž. Do té se přihlásilo dvacet účastníků, a to nejen z Plzně, ale i Příbrami, Stříbra, Dobřan či Chebu.

Během celé akce se ve Světovaru vystřídalo na 300 návštěvníků. „To překonalo naše očekávání, počítali jsme tak se 150 až 200 lidmi," uvedl Jakub Václavů z občanského sdružení Ponton, které akci pořádalo. Ještě více ho překvapilo, že do areálu zavítali i rodiny s dětmi či senioři, kteří se zde zdrželi i přes poměrně hlasitou hudbu a se zájmem sledovali kreace mladých tanečníků.

Přestože to u podobných akcí nebývá běžné, rozhodli se organizátoři odměnit nejlepší tanečníky i finančně. Přítomné děti tak chtěli motivovat k tomu, že když na sobě budou pracovat, mohou za to legální cestou získat peníze. Příkladem jim byli i samotní porotci, kteří už se účastní řady exhibičních vystoupení.

O tom, že někteří účastníci nebrali soutěž na lehkou váhu, svědčí i jejich videa z tréninků, která umísťovali na video server YouTube.

Zkrátka v sobotu nepřišli ani příznivci graffiti, pro které byla určená druhá soutěž. Svůj um nejprve předvedla desítka soutěžících bílým sprejem na černé desce. Porota pak vybrala tři výherce, kteří už bez jakýchkoliv barevných omezení mohli zkrášlit jednu ze stěn Světovaru. „Touto akcí chceme podpořit myšlenku legálního graffiti," vysvětlil Václavů.