Dva roky příprav – především hledání nejvhodnějších a nejlepších mladých interpretů pro hlavní role – má za sebou inscenační tým Divadla J. K. Tyla v Plzni. Výsledek představí dnes od 19 hod. divákům ve Velkém divadle. Opera Evžen Oněgin, kterou podle románu A. S. Puškina napsal Petr Iljič Čajkovský, tam má premiéru.

„Interprety jsme spolu se šéfdirigentem Norbertem Baxou hledali na pěveckých soutěžích a mistrovských kurzech po celé Evropě. Chtěli jsme krásné mladé lidi, kteří ovšem zvládnou technickou náročnost díla. Myslím, že obsazení je tak věrné, že by obstálo i ve filmu," říká režisér inscenace a šéf operního souboru Tomáš Pilař. V jeho pojetí by milostný příběh cynického mladíka Oněgina a křehké dívky Taťány měl být poetický i konzervativní a plný lyrických obrazů, jež mají přiblížit vnitřní svět jednotlivých postav.

Dnešní premiéru v roli Taťány odezpívá sopranistka Ivana Veberová, členka sou-boru opery DJKT, v roli Oněgina barytonista Jiří Rajniš ml., jehož otec byl plzeňským Oněginem před čtrnácti lety. Tuto titulní dvojici bude v první repríze 22. října tvořit estonská sopranistka Katrin Targo a kanadský pěvec Sheldon Baxter. „Je to poprvé, co mám možnost nastudovat celou inscenaci opery Evžen Oněgin," uvedla Katrin Targo, jež studovala ve Vídni, kde v současné době také nejčastěji působí; je vyhledávanou interpretkou chrámové hudby. „Zkoušky v Plzni jsem si moc užívala, těšilo mě spolupracovat s Norbertem Baxou, Tomášem Pilařem i všemi Oněginy," pokračuje pěvkyně, jež v Plzni bude zpívat nejméně v deseti reprízách. Katrin mluví o Oněginovi jako o Rváči, o Taťáně jako o Zasněné. „Myslím, že se jedná o dílo stále aktuální a živé. I já jsem se zamilovala do muže jako Oněgin a ano, i já jsem se spálila," prozradila.

Pětačtyřicet minut před dnešní premiérou se ve foyer Velkého divadla koná dramaturgický úvod s Tomášem Pilařem.