Okolo vyzdobeného kina Elektra se pohybují známé tváře filmových herců, ale i ty méně známé, které patří režisérům, scenáristům nebo kameramanům. Dopoledne a v brzkém odpoledni zve zase dobově oblečený vyvolávač v prostorách U Branky na projekce Útulného rodinného biografu, od 16 hodin v Kopeckého sadech zní promenádně hudba z filmů a večer se pak na náměstí Republiky konají projekce snímků, které byly natočeny podle děl Bohumila Hrabala a Vladimíra Párala. Počasí divákům i organizátorům přeje, takže návštěvnost open air projekcí se pohybuje kolem čtyř i pěti stovek. A ve středu večer se v centru města na kostitřasu – historickém bicyklu s obrovským předním kolem – proháněl Josef Zimovčák. Upozorňoval tak na soutěžní dokumentární film Břetislava Rychlíka, který zachycuje Zimovčákovo zdolávání slavné trasy cyklistického závodu Giro di Italia.

Finále nabízí filmovým fanouškům jedinečnou příležitost popovídat si s tvůrci filmů. Po projekcích se v promítacím sále nebo diskusním klubu konají besedy, na nichž se diváci herců i režisérů mohou ptát na to, co je zajímá. Dnes festival pokračuje další mimořádnou akcí, a to tzv. Panelem, na němž v Měšťanské besedě představují filmoví tvůrci své nové rozpracované projekty. Tato akce je v celé České republice ojedinělá a vždy ji provází velký zájem médií.

Zítra večer pak Finále uvede nejlepší český film všech dob. Toto označení od filmových kritiků a publicistů získal snímek Františka Vláčila Markéta Lazarová. Na zítřejší večer však s napětím jistě čekají všichni tvůrci, jejichž filmy na Finále soutěží. V Měšťanské besedě budou při slavnostním zakončení festivalu uděleni dva Zlatí ledňáčci za nejlepší celovečerní a dokumentární film. Finále tím však ještě nekončí. I na neděli jsou připraveny projekce filmů z tzv. Středoevropské sekce.

Jeden z nejlepších českých bubeníků Pavel Fajt doprovodil živě noční projekci němého filmu Gustava Machatého Kreutzerova sonáta. Vynikajícího instrumentalistu znají nejen filmoví fanoušci také z mezinárodního projektu Slet bubeníků, který se už opakovaně zastavil i v Plzni.