Téměř každý měsíc tady Hejlík se svými přáteli představí jednu knihu. V polovině května to byla kuchařka spojená s příběhy a charakteristikami jednotlivých národů U nás v Evropě, jejíž divadelní zpracování vyvolávalo u publika téměř nepřerušované salvy smíchu. 21. června pak populární herec, známý například ze seriálu Ordinace v růžové zahradě, představí v Besedě knihu současného francouzského spisovatele Benoîta Duteurtre Holčička a cigareta.

„Je to příběh z blízké budoucnosti, kdy je zákaz snad už naprosto všeho, včetně kouření. Úředník z magistrátu si v rámci revolty chodí zapálit na záchod. Ovšem jednou ho tam načape malá pětiletá holčička. Začíná absurdní vyšetřování, věznění a snaha se obhájit. Tahle kniha je plná surové srandy, která rozhodně není vhodná pro děti. Její autor je blízký přítel Milana Kundery a na LiStOVáNí přivezeme knihy s jeho vlastnoručním podpisem," říká k nejnovějšímu dílu LiStOVáNí Lukáš Hejlík. Hlavním cílem LiStOVáNí je přiblížit lidem různé literární žánry a posilovat jejich zájem o knížky jako takové. Může jít o román, cestopis, kuchařku, povídku, životopis, pohádku… Hejlík se svými přáteli vždy knihu převede do scénické podoby, vytáhnou hlavní příběh a zajímavé situace a během hodiny je přehrají na jevišti i s doslovnými a často čtenými citacemi. Tato představení nepostrádají vtip, švih a jsou opravdu dobrou reklamou pro jednotlivé knižní tituly.

Ročně takto tým kolem LiStOVáNí zpracuje až desítku knih z různých žánrů. A všechny je musí oblíbený herec přečíst. Jak sám přiznává, děje se tak obvykle na záchodě: „Je to intimní, ale nejraději čtu opravdu na záchodě. To znamená, že mám rozečteny vždy čtyři knihy – jednu na toaletě na chalupě, druhou v pražském bytě, třetí v ateliéru při natáčení Ordinace a pak jednu putovní knihu, kterou využívám na všech hotelových záchodech na turné."

LiStOVáNí.cz: Holčička a cigareta
21. 6. 20:30 Měšťanská beseda