“V chrámu Božím má člověk vždy blíže k Bohu, a tudíž i k inspiraci. Posluchači jsou zde více vnímaví,“ míní Lubomír Brabec a hodnotí devět letošních již proběhlých koncertů: „Všechny festivalové koncerty byly do posledního místa vyprodány a všichni mí hosté se dočkali standing ovations. A pak, že není zájem o vážnou hudbu.“

Na každý z festivalových koncertů pozval Lubomír Brabec jiné hosty, např. tenoristu Aleše Brisceina, varhaníky Aleše Bártu a vítěze Pražského jara Pavla Svobodu, pěvce Daniela Hůlku, Martinu Kociánovou či Karolinu Žmolíkovou.

Teď má Lubomír Brabec před sebou závěrečný koncert. „Opět jsem pro něj vybral klášter Kladruby u Stříbra. Je nedaleko mé rodné Plzně a je skvostem barokní architektury geniálního Jana Blažeje Santiniho. Navíc je Janem z Jenštejna přímo spjatý s nepomuckého kultem. Je zde také unikátní expozice svatého Jana Nepomuckého, která je jednou z nejrozsáhlej-ších v Evropě s přibližně pěti sty zpodobněními patrona české země. A tak se posluchačům kromě koncertu nabízí příjemně a zajímavě strávený zářijový celodenní výlet,“ vysvětluje kytarový virtuos, který v Kladrubech zahraje s fenomenálním violoncellistou Jiřím Bártou, jenž patří k nejlepším hráčům na violoncello nejenom v našem, ale i ve světovém měřítku. “Zahrajeme spolu hudbu Niccolo Paganiniho, Maxe Brucha a Enrique Granadose. Koncert je v sobotu 16. září od 15 hodin v klášterní katedrále,“ zve Lubomír Brabec, který v říjnu zahajuje již dvanáctý ročník plzeňského cyklu Lubomír Brabec se svými hosty. Kon-certy budou v Domě hudby v Husově ulici a vánoční koncert se odehraje v chrámu sv. Bartoloměje.