Nové nastudování slibuje italskou atmosféru díky provedení v originálu, ale také zásluhou italského velvyslance Pasquala D´Avino, jenž nad premiérou převzal záštitu. V hledišti je očekáván rada velvyslanectví Bartolomeo Lamonarca.

Pro režii opery La traviata získal šéf plzeňského operního souboru Ilja Šmíd úspěšnou slovenskou režisérku Lindu Keprtovou, která jen před pár dny získala prestižní cenu za nejlepší režii uplynulé sezony na Slovensku. Zároveň je však pevně spojena s českým kulturním životem, a to nejen proto, že vystudovala JAMU v Brně a zaujala například nastudováním Massenetovy opery Don Quichotte v Liberci.

„Shodou okolností jsem v Plzni viděla svou první operu, Dona Giovanniho, mohlo mi být tak čtrnáct let. Seděla jsem na druhém balkoně a snažila se tvářit ušlechtile. Takže mé první setkání s operou bylo právě tady," připomíná sama režisérka. Na otázku, zda lze i u velmi známé opery přijít s něčím novým a jestli je to vůbec nutné, odpověděla: „Osobně si myslím, že ambicí by nemělo být přicházet s něčím novým, ale dokázat pojmenovat příběh tak, jak ho inscenátor vnímá, a dotknout se podstaty, která je pro něj osobně důležitá. To by měla být, myslím si, počáteční motivace."

Při přípravě nové inscenace opery La traviata, jejíž libreto napsal F. M. Piave podle románu Dáma s kaméliemi od Alexandra Dumase mladšího, spolupracovala Linda Keprtová v Plzni s dirigentem Jiřím Štruncem, který bude podepsán pod hudebním nastudováním, a s výtvarnicí Evou Jiřikovskou. Všichni se snaží příběhem kurtizány Violetty Valéry upoutat jak publikum, které tuto operu dobře zná, tak i nové diváky. „Do dámy pařížského polosvěta Violetty se zamiluje mladý Alfréd Germont, jehož upřímnou lásku ona opětuje. Milencům ovšem není dopřáno štěstí. Alfrédův otec prosí Violettu, aby se jeho syna vzdala," přibližuje děj opery dramaturg plzeňského operního souboru Zbyněk Brabec.

Pro titulní roli bude mít Divadlo J. K. Tyla hned tři alternující představitelky – Petru Alvarez Šimkovou a Kateřinu Kněžíkovou, jež jsou stálými hosty plzeňské opery, a hostující Lucii Kašpárkovou. Alfréda vytvoří taktéž stálý host souboru Richard Samek a Zsolt Vadász z Budapešti, otce Germonta ztvární dva z nejvýznamnějších českých barytonistů mezinárodního věhlasu – Roman Janál a Ivan Kusnjer. Dalšími dirigenty inscenace jsou Tomáš Brauner a Jiří Petrdlík, sbor se připravil na své party pod vedením sbormistra Zdeňka Vimra. 

Petr Dvořák