Nejen kvůli extravagantnímu vzhledu, ale hlavně díky hudebnímu umu a rozsahu uměleckých aktivit je nazývána Lenny Kravitz v sukni. Sám originál pak o ní tvrdí, že je i včetně mužů nejtalentovanější baskytaristkou světa. A nejen Kravitz, ale i další světoznámý umělci ji proto lákají ke vzájemné spolupráci. To je Nik West – letos sedmadvacetileá šelma amerických pódií. V pondělí vyráží na víc než tříměsíční evropské turné. Poslední z téměř třiceti zastávek bude 1. listopadu v Měšťanské besedě. Vstupenky na hudebně i vizuálně atraktivní koncert jsou již v předprodeji.

Rodačka z amerického Phoenixu se sice narodila v hudební rodině. Po většinu jejího dosavadního života ale nebyla pro ni hudba prioritou. Začala s ní vlastně až ve 13 letech, kdy ji otec začal učit hrát na svoji kytaru. V té chvíli už její sestry hrály na housle, klávesy, kytaru a bicí a Nik musela svůj skluz, navíc jako levačka na pravorukou kytaru, hodně rychle dohánět, aby jí vzaly do své kapely. Tam ale ke kytaře dostala i mikrofon a zpěv a pohyb na pódiu jí šel náramně.

Hudbu ale nikdy odborně nestudovala. Ve škole ji bavila matematika a technické předměty a po škole zase mířila na atletické tréninky. Na obojí měla talent. V atletice se stala mládežnickou rekordmankou státu Arizona ve víceboji a studium včetně stipendií jí nabízela řada sportovních univerzit. Nakonec ale neuspěly ani ty technické, které ona sama preferovala. A nevydala se ani na dráhu modelky, jež se jí také nabízela. Zasáhl totiž otec.

Zdroj: Youtube

Dceři, která se do té doby učila hrát na kytaru podle videí na YouTube, předurčil dráhu profesionální hudebnice. No, a naštěstí to vyšlo díky písničce Michaela Jacksona Wanna Be Startin' Somethin'. Učaroval ji basový part a ihned přechází na baskytaru. S ní konečně exploduje i její hudební talent, kterého si všiml Dave Stewart z Eurythmics a ihned ji pozval k natáčení do Los Angeles.

Jenže o krásnou, vysokou černošku s punkovým účesem a měnícími se růžovými, zlatými, fialovými, černými i duhovými vlasy a s intenzivním hlasem, která neustálým pohybem a tanečními kreacemi se svým nástrojem strhávala na pódiu veškerou pozornost na sebe, se začali zajímat i další. Během krátké doby se stala blízkou spolupracovnicí i přítelkyní nedávno zesnulého Prince, hrála se Stevenem Tylerem z Aerosmith, Marcusem Millerem a dalšími.

A nejen že hrála, ale písně si sama skládala, textovala, zpívala a nakonec si i v roce 2011 produkuje své první album Just in the Nik of Time. Na něm dominuje neosoul, ale její hudba nese i prvky funkrocku, progresivní funky a její nejnovější album Say Somethin' je téměř rockové.

Při koncertech všechny styly kombinuje. „Záleží na posluchačích, jak reagují. Podle toho vybírám více rockové nebo naopak funkové skladby. A doplňuji je o songy svých oblíbených umělců například Michaela Jacksona, AC/DC, Tiny Turner ale třeba i Beatles, a samozřejmě Prince," říká Nik West. Ta se letos objeví v Čechách vůbec poprvé. Během evropského turné dále navštíví třeba Madrid, Palermo, Bukurešť, Vilnius, Mnichov nebo Bratislavu.

Předprodej vstupenek na plzeňský koncert je v Předprodeji vstupenek na náměstí Republiky, přímo v recepci Besedy a na webu Mestanska-beseda.cz. Koncert je k stání.