Na svou podvečerní talkshow, která se konala v rámci festivalu Finále, přijel na minutu přesně.

Diváci však byli do sálu vpuštěni s několikaminutovým zpožděním, protože chvíli trvala příprava pořadu, při němž Jan Kraus představoval své oblíbené filmy a samozřejmě, že také vyprávěl.

Těmi, kdo se jej tázali, byl filmový znalec a publicista Jan Kastner a také diváci. „O Jana Krause jsme usilovali už loni a i tenkrát se mě známí a přátelé ptali, proč strkám hlavu do obrátky,“ poukazuje Jan Kastner na fakt, že většina lidí pokládá Jana Krause díky jeho televiznímu pořadu Uvolněte se, prosím za velmi nekompromisního muže.

„Lidé si občas pletou dojmy. Když přijdete k žokejovi na večeři, také nepředpokládáte, že přijede ke stolu na koni. Já jsem tady dnes proto, abych se věnoval tomu, co souvisí s festivalem, tedy filmu,“ ujistil všechny přítomné Jan Kraus a poprosil o první filmovou ukázku.

Vybral si Spalovače mrtvol režiséra Juraje Herze. V tomto filmu si jako čtrnáctiletý chlapec zahrál syna Jana Hrušínského. V záběrech, které mohli diváci vidět, popíjel červené víno.

„Bylo skutečné, ten den mě po natáčení vezli domů téměř v deliriu, slabší dítě by to nepřežilo,“ tvrdil. Na klasickou otázku z publika, zda má veselou příhodu z natáčení, pouze prohodil, že na ty on nevěří.