Rostislav Čtvrtlík
Narozen 9. 11. 1963 Olomouc
Zemřel 6. 3. 2011 Praha
Herec a dabér.
Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební v Lipníku nad Bečvou a pražskou DAMU, kterou absolvoval v roce 1987. Poté nastoupil do Státního divadla v Brně – účinkoval zde např. v Hamletovi jako Laertes, v Radůzovi a Mahuleně jako Radůz. Od roku 1992 byl členem pražského Divadla pod Palmovkou. Zde hrál např. ve hře O myších a lidech, Oidipus vladař či v komedii Ještě jednou, profesore.
V dabingu proslul například jako Chandler Bing v seriálu Přátelé.
Mezi jeho nejznámější televizní role patří postava profesora Macháčka v seriálu Vyprávěj nebo Roberta v Četnických humoreskách. 

Podlehl těžké nemoci 6. března roku 2011 ve svých 47 letech. Rok po jeho smrti, v březnu roku 2012, se odehrál první ročník memoriálu nazvaného jeho jménem. Soutěž středoškoláků v recitaci se uskutečnila v Děčíně, který je stále jejím hlavním centrem, postupně se však rozrostla do řady dalších míst. Již druhým rokem je jedním z jejích oblastních center i Plzeň. O Čtvrtlístku, neboli Memoriálu Rosti Čtvrtlíka, jsme si povídali s jeho zakladatelkou a koordinátorkou Janetou Benešovou.

Proč memoriál vznikl? A proč jsou jeho náplní právě verše?
Protože životy mrtvých pokračují v životech nás, živých. Je na nás, jak se s tím popereme. A proč verše? Rosťa byl profík mluveného slova. Moderátor večírků a dabérský mistr. Při zádušní mši, kterou zařídil herec Jan Potměšil, vyvstala otázka: „Kdo, co řekne?" No a Jan to vyřešil naprosto nejlépe: recitoval Skácelovy verše. A tam jsme pochopili mnohé. Můžete se sebevíce snažit a stejně nevyjádříte to, co byste chtěli a jak byste chtěli. V těch verších to bylo všechno. Tak bylo rozhodnuto.

Začali jste v Děčíně. Jak se vám povedlo soutěž rozšířit?
Jelikož byl pan Čtvrtlík olomoucký rodák, chtěli jsme soutěž z Děčína rozšířit do Olomouce. To byl podzim 2012. Vzniklé občanské sdružení Čtvrtlístek mělo v té době plné ruce práce s odhalením pamětní desky v Olomouci na Masarykově třídě, a tak příprava adres gymnázií a jejich oslovení bylo na studentech. V listopadu 2012 byla odhalena Čtvrtlíkova pamětní deska a právě v tento den studenti rozeslali propozice soutěže. Jenže nejen do Děčína a Olomouce, ale do celé republiky. Osloveno tak bylo 250 gymnázií po celé zemi. Už nešlo couvnout. Tak se konalo oblastní kolo Brno, Olomouc, Třeboň, Praha, Plzeň, Děčín. Město Děčín bylo pak místem konání celorepublikového kola. Letos přidáváme školy v okolí Vrchlabí a Ostravsko. Tak se z malého vzpomínkového setkání na Gymnáziu Děčín zrodil memoriál s celorepublikovou působností.

Čím je tato recitační soutěž specifická?
Soutěž je určena pro studenty gymnázií. Samozřejmě zájemce z jiných středních škol neodmítáme, naopak, jsou vítáni. Studenti vystupují se dvěma ukázkami – poezií a prózou. Mohou si tak vybrat čistý přednes či dramatizaci textu. Snažíme se, aby v porotách byli herci či lidé z uměleckého života, kteří se s Rosťou Čtvrtlíkem někde potkali. Po soutěži totiž probíhá nejen rozbor přednášení textů, ale také dojde na vzpomínání. Tak je studentům přiblížen člověk, jehož jméno je v názvu memoriálu, a aktéři – porotci si zavzpomínají na svého předčasně zesnulého kolegu.

Jak tomu bude v Plzni?
Memoriál Rosti Čtvrtlíka se zde se koná podruhé. V porotě jsou herci Kamila Šmejkalová, Marek Adamczyk a Jakub Zindulka. Poprvé, a toho si velice vážíme, účast v porotě přijal ředitel Divadla J. K. Tyla v Plzni pan Ilja Racek.

Co považujete za největší přínos soutěže?
Asi to proniknutí do divadelního světa. Poodhalení neznámého. Setkání s herci a navázání jiného kontaktu. Studenti si zažijí herce jako porotce. Stráví s nimi tři hodiny v poněkud jiné roli. Večer jsou studenti pozváni na představení, ve kterém budou hrát právě herci – porotci. A bezpochyby vzniká vztah, který má ty nejlepší předpoklady se rozvíjet. Růst a někam směřovat. Minimálně k další návštěvě divadla, protože tam přece bude hrát ten mně již známý herec, se kterým jsem prožil to krásné odpoledne, při kterém jsme vzpomínali na Rosťu Čtvrtlíka. Tak to asi má být. Nezapomínejme na ty, co tu s námi byli, a kráčejme dál.

Ty nejúspěšnější pak čeká celorepublikové kolo v Děčíně?
Finále proběhne v pátek 25. dubna na Zámku Děčín. Tam nám účast přislíbil například herec Roman Zach.

Co soutěž přináší studentům?
Zkušenosti. Možnost hovořit před publikem, přednášet texty, snažit se zaujmout, oslovit, vyburcovat. Není to jednoduché, stát v záři reflektorů.

Kde se dozvědí studenti a pedagogové více informací?
Na internetové stránce děčínského gymnázia , tedy www.gymnaziumdc.cz.
 A pokud by si někdo chtěl na poslední chvíli i zasoutěžit, je tam ke stažení přihláška. Soutěžní texty pak zašle na adresu j.holubec@volny.cz, a to nejlépe ihned.

Jak se daří memoriálu v Plzni?
Myslím, že si zde našel své místo. Je vidět, že studenti mají o přednes poezie či dramatizaci textů zájem, máme záštitu pana primátora Martina Baxy, podporu sponzorů i kladné odezvy z loňska. Ostatně zájemci se mohou přijít v úterý do Divadla Dialog podívat. Vstupné nevybíráme…

Pan Čtvrtlík by z vás měl jistě radost…
Rostislav Čtvrtlík už tu mezi námi není, ale v myslích mnoha lidí je tu stále a to je asi to nejdůležitější. Nezapomínat na ty, kteří již odešli. Obzvlášť, když odešli dříve, než měli. A tak třeba některý ze studentů si do přihlášky na DAMU napíše: 
I. místo v Memoriálu Rosti Čtvrtlíka a na DAMU ho vezmou. A on se vydá na hereckou dráhu a bude tak moci dokončit tu práci, kterou pan Rostislav Čtvrtlík nestihl. A tak to asi má být. Kráčejme cestami, po kterých již někdo šel, a kráčejme po nich dál podle svých snů.