Kapela Kečup vznikla před třiceti lety v Nýrsku. Své narozeniny sobě i svým fanouškům připomene podzimní koncertní šňůrou. Turné zahajuje v sobotu 19. září v Blovicích. Dva ´kečupáčtí´ lídři – kytaristé a zpěváci Dan Dobiáš a Karel Paul v rozhovoru nejenom prozradili, na co se fanoušci téhle rockové kapely mohou těšit, ale vzpomínají i na začátky kapely a prozrazují i plány do budoucna.

Historie kapely
• Kečup vznikl v Nýrsku.
• První oficiální vystoupení měl na silvestra roku 1985 v Dešenicích.
• Z první sestavy Kečupu v kapele stále zůstávají Karel Paul a Fany Veselák.
• Kečup vydal 9 alb a 2 DVD.
• Druhá polovina 90. let minulého století patří k zlaté éře kapely. Natáčela hity, plnila koncertní sály, dostala angažmá v muzikálu Starci na chmelu.
• Roku 2002 z Kečupu odešel Dan Dobiáš
• Loni po dvanáctileté přestávce se tvůrčí duo Dan Dobiáš a Karel Paul dalo opět dohromady a Kečup se vypravil na úspěšné turné, na jehož loňský úspěch navazuje letošní narozeninovou šňůrou. 

Loni jste po dvanácti letech obnovili dvojici – Karel Paul a Dan Dobiáš – tedy dvojici, která napsala většinu ´kečupáckých´ hitů. K budoucnosti jste se tehdy před sérií prvních společných koncertů moc nevyjadřovali – nepotvrdili jste, ani nevyvrátili, zda loňská série koncertů bude pouze jednorázovou záležitostí. Teď se spolu na pódium postavíte přesně po roce znova. Takže jste zjistili, že vám to spolu zase klape?
Karel: Docela jsme si to loni užili a hlavně lidi nás opravdu mile překvapili, nejenom velkou návštěvností, ale i pozitivními reakcemi a kladnou kritikou. Měli jsme v plánu pokračovat ve stejném složení jako do té doby, ale tím, že z kapely odešel Jirka Kříž, se tohle řešení nabídlo samo. Jinými slovy, klape nám to.

Jedete turné ke třicetinám. Jak, kde a s kým vlastně Kečup začal? Hráli jste od počátku vlastní písničky?
Dan: Já musím mluvit za sebe, protože jsem úplné začátky nezažil, ale od mého nástupu do kapely jsme hráli pouze vlastní písničky a bylo to tím, že jsme měli hodně produktivní období a skládali jsme jednu píseň za druhou. Bylo tím pádem z čeho vybírat.
Karel: Oficiální vznik kapely byl před třiceti lety v Nýrsku a z původního složení jsem tam už jenom já a Fany Veselák. Úplné začátky se však datují ještě o několik let dřív. Ale od prvopočátku byla filozofie kapely hrát právě vlastní tvorbu.

Je něco, na co z těch třiceti ´kečupáckých´ let vzpomínáte s chutí a co byste raději vymazali?
Dan: Samozřejmě nejlepší byla zlatá éra konce devadesátých let minulého století, kdy na naše koncerty chodilo strašně moc lidí a všichni jsme si to hodně užívali. Pro mě byl ale fantastickej zážitek i minulý rok, kdy jsme se po dvanácti letech zase sešli a všechno jako by se najednou vrátilo zpět, hlavně skvělé publikum. Vymazat se nedá nic, snad náš rozchod v roce 2002, kdy jsme trochu ukvapeně a špatně vyhodnotili situaci, ale zpětně musím říct, že všechno zlé je k něčemu dobré. Teď si to zase víc užíváme.
Karel: Třicet let je opravdu dlouhá doba a díky Kečupu jsem poznal spoustu skvělých lidí a přátel. Krásné byly začátky, samozřejmě devadesátá léta, ale i vzpomínkové turné bylo skvělé. K tomu dobrému patří i to špatné, bez toho to prostě nejde. Zažil jsem v kapele pár rozchodů, které byly stejně smutné jako v životě.

V jaké sestavě při letošním turné stanete na pódiu?
Dan: Bude to skoro stejná sestava jako minulý rok bez Jirky Kříže, takže Karel Paul, Dan Dobiáš, Fany Veselák a Pavel Černý. Je třeba dodat, že letos máme několik významných hostů, kteří si s námi zazpívají, a budou Petr Bende, Marek Ztracený, Bára Zemanová a Radek Zíka.

Kečup: 30 let tour
19. září Blovice
26. září Nýrsko
24. října Stříbro
14. listopadu Mrákov
21. listopadu Sušice
12. prosince Plzeň
25. prosince Kvíčovice
Hosté: Petr Bende, Marek Ztracený, Bára Zemanová, Radek Zíka.

Jak probíhaly přípravy?
Dan: Standardně zkoušíme a dlouho jsme dělali play list, vybrat ty správné písničky nám chvíli trvalo. Kečup za svou éru vyprodukoval zhruba osm desítek písní, hrát jich budeme asi polovinu.
Karel: Přípravy jsou vždycky to nejdůležitější. Spoustu dobrého vína a jídla…

Na co se vaši fanoušci mohou těšit? Zahrajete staré hity nebo jste připravili i nějaké novinky?
Dan: Budeme hrát asi ty největší hity, co Kečup kdy hrál, díky hostům se pak dostane i na upravené písně, protože každý host si připravil svoji verzi naší písničky. A hlavně doufám, že budeme šířit dobrou náladu, jako minulý rok. Lidé na to rádi vzpomínají a my se budeme snažit je nezklamat.
Karel: Připravili jsme i nějaké novinky, ale ze starých skladeb. Neboli zahrajeme i pár starších věcí, které jsme opravdu dlouho nehráli.

A bude po těch třiceti letech i nějaké nové album s novými písničkami?
Dan: Já myslím, že by si Kečup nové album zasloužil, ale nechceme nic uspěchat, já nějaké nové písničky mám, tak uvidíme po turné.
Karel: Nové album už jsme chtěli vydat několikrát i skladby jsme na to měli, ale vždycky z toho z nějakého důvodu sešlo. Tak možná teď s Danem to klapne.