Marie Denková navíc žije v domově od jeho založení, tedy devět let, a v Doubravce se dokonce před sto lety narodila.

Hudebníci ve složení saxofon a klávesy zahrají lehkou letní melodii a už jim ředitelka domova Ludmila Kučerová dává pokyn, aby spustili slavnostní tuš. Následují projevy a gratulace. „Je to pro nás obrovská událost i velké požehnání. V bibli je příslib, že kdo bude ctít rodiče, dočká se dlouhého věku a my to přenášíme i na naše klienty, které se snažíme ctít," řekne ve svém projevu Kučerová.

Když vrchní sestra Vladimíra Fremrová přináší obrovskou kytici z tmavě červených růží, usměje se oslavenkyně a jenom vydechne: „Ježišmarja," a vzápětí se ptá, jestli byla při jejím pořizování otrhána celá zahrada. „Zahradnictví," směje se Fremrová.

V kuchyni se zatím připravuje přípitek. Jde to poznat z cinkání skleniček, ale hlavně z charakteristického zvuku otevírání lahví se sektem. Po přípitku se místností nese: „Živijó, živijó, živijó."

Marie Denková je i ve sto letech v dobré kondici. „Maminka vždy střídmě jedla. Nejedla uzeniny ani mastné, nekouřila a nepila," říká její dcera Marie Blechová. „Málo jíst, málo pít," upřesňuje jí oslavenkyně, matka tří dětí. Dvou dcer a jednoho syna. Na pravnoučata prý ale zatím ještě stále čeká.

Ze všeho nejraději podle svých slov spí anebo si čte.

Na řadu přichází velký dort a také dárek, který si pro ni připravili ostatní senioři. Je to šála, na které je namalováno sto růží. Tuto šálu společně připravovali na hodinách arteterapie.

Podle České správy sociálního zabezpečení žije v Plzeňském kraji 25 sto a víceletých lidí. Nejstarší je stosedmiletá Marie Behenská z Plzně-Slovan, která je zároveň druhým nejstarším člověkem v celé republice. Zajímavá je i skutečnost, že mezi 25 nejstaršími lidmi v kraji figuruje jen jeden muž.

Úplně nejstarším obyvatelem České republiky je muž, který se narodil v roce 1905.