Na čtvrtek 15. října se v 19 hodin v Měšťanské besedě v Plzni připravuje výjimečný hudební zážitek. Slavnostní galakoncert Karlovarského symfonického orchestru (KSO), nejstaršího orchestru v České republice a jednoho z nejstarších na světě. Karlovarské symfoniky bude řídit někdejší šéfdirigent opery Divadla J. K. Tyla v Plzni Ivan Pařík (na snímku), jako sólistka vystoupí přední sopranistka opery DJKT Radka Sehnoutková. Pod názvem koncertu Od Vltavy k Dunaji se skrývá atraktivní program sestavený z populárních melodií našich i světových mistrů, především Bedřicha Smetany a Johanna Strausse.

Koncert je určený široké veřejnosti. Koná se u příležitosti 150. výročí založení první inženýrské organizace v Čechách a Mezinárodní konference o spolupráci sousedních zemí při hospodaření s vodou a ochraně před povodněmi, která se v Plzni koná.

Do západočeské metropole se při této příležitosti sjedou významné osobnosti z tuzemska, sousedního Německa, Rakouska, Polska, Slovenska i Maďarska. Tématu i mezinárodnímu složení účastníků konference odpovídá i dramaturgie koncertu, která slibuje malým i velkým posluchačům atraktivní hudební procházku střední Evropou. A připomene i dva klíčové vodní toky, jejichž jména má koncert ve svém názvu.

Program zahájí symfonická báseň Vltava Bedřicha Smetany z cyklu Má Vlast, ze Smetanova díla zazní i árie Barče z opery Hubička a výběr baletní hudby z Prodané nevěsty. Krále valčíků Johanna Strausse připomene jeho nejslavnější opereta Netopýr, z níž zazní předehra a čardáš Rosalindy, a dále píseň Saffi z jeho Cikánského barona. Publikum se může těšit na dva Slovanské tance Antonína Dvořáka a na Uherský tanec Johannesa Brahmse, na Dumku a Krakowiak z Polské krve Oskara Nedbala. Závěr koncertu bude patřit Dunaji, řece vskutku evropské, která připomene nejen Vídeň a Rakousko, ale i Německo, Slovensko a Maďarsko. A tedy Straussovu valčíku Na krásném modrém Dunaji. Říjnový galakoncert KSO vychází svou koncepcí i dramaturgií vstříc nejširšímu publiku, včetně publika dětského.

KSO hrál v Plzni naposledy před dvaceti lety. O to je jeho návrat zajímavější a slibuje nevšední zpestření koncertní sezóny v západočeské metropoli. Však je také galakoncert zahrnut do akcí Plzeň – Evropské hlavní město kultury. Pro plzeňskou veřejnost pořádají koncert organizátoři konference – Česká komora autorizovaných inženýrů a techniků a Český svaz stavebních inženýrů.

Gabriela Špalková