Agentura Pragokoncert si oblíbila lochotínský amfiteatr v Plzni. Letos po deváté, od 1. do 3. června, v něm organizuje Metalfest. Ovšem už o měsíc dříve na plzeňský Lochotín přiveze velkou rockovou show, která odstartuje, tak trochu netradičně, oblíbené Slavnosti svobody. Více prozradí v rozhovoru Jiří Daron (na snímku), ředitel Pragokoncertu.

Takže co se vlastně bude 1. květ-na v lochotínském amfiteátru dít?
Vystoupí tam skupina The Australian Pink Floyd Show. Letos slaví třicet let své existence a jede k tomu velké světové tourné. Jejich plzeňský koncert je zcela výjimečný nejen tím, že zahájí Slavnosti svobody, ale kapela odehraje poprvé v našem regionu velký open-air koncert. Pod širým nebem dosud v České ani Slovenské republice nehrála. Nabízí se analogie ke slavnému open-air koncertu originálních Pink Floyd v Benátkách. Turné se jmenuje Time podle písničky z alba The Dark Side of the Moon. A musím připomenou, že australská show není pouze lahůdka hudební, ale také vizuální, neboť skupina má nejmodernější produkci s lasery, projekcemi, animace či nafukovacími modely, které připomínají nejslavněší alba britských Pink Floyd. Je to tedy barevná a velkolepá podívaná s deseti skvělými hudebníky, jejichž reprodukce hudby originálních 'Flojdů' je naprosto věrohodná. I muzikanti z Pink Floyd si je na některé své oslavy objednávají.

Je náročné takovou show přivézt?
Je to obrovská produkce. Na turné jedou tři autobusy a pět kamionů. Cestuje s nimi padesát lidí a mají vlastní kuchyni, takže promotér jim nemusí zajišťovat ani cattering.

Instalace nových pylonů památníku Díky, Ameriko!
OBRAZEM: Pylony památníku jsou zpět na svém místě

Máte však před sebou logisticky ještě daleko složitější úkol. V pátek 1. června odstartuje v lochotínském amfiteatru 9. ročník třídenního Metalfestu. Ohlášeno je téměř tři desítky kapel, které musíte do Plzně dopravit…
A navíc očekáváme, že letos bude rekordní návštěvnost. Podle počtu vstupenek prodaných v předprodeji odhadujeme, že by mělo dorazit až patnáct tisíc lidí. V minulých letech tvořila to bylo průměrně deset tisíc. Letos totiž přivážíme i kapely, které se nedrží striktně jen metalového žánru a mají tak širší okruh fanoušků. Jde o finské skupiny Nightwish (vystoupí 1. 6.) a Apocalyptika (3. 6.). Ta na Metalfestu dosud nikdy nerála a přijede s programem Apocalyptica hraje Metaliku na čtyři cella, s nímž před dvěma desítkami let dosáhla světové proslulosti. A headlinerem soboty 2. června budou němečtí Accept. Jedou do Plzně představit své nejnovější album.

Dostává se headlinerům zvláštní péče?
Skupina Nightwish na Metalfestu koncertovala už před třemi lety. Tehdy si užila Plzeň – město i pivo. A těší se na návrat. Nevymýšlejí si, co vše chtějí instalovat do šaten, nebo jakou vodu jim máme přivézt. Snažíme se jim ale připravit zajímavý program. Letos bychom je rádi vzali do plzeňské zoo. Pokřtíme zvíře, které má Plzeň ve znaku – tedy velblouda a dáme zoo finanční dar. A Accept se v Plzni zdrží o něco déle – dva dny. Budou zde dokončovat přípravu na své letní festivalové turné.

Kolik lidí vlastně zajišťuje chod Metalfestu?
My jako agentura máme jen dvacet kmenových zaměstnanců. Na Metalfest si najímáme týmy, které se starají o techniku, bezpečnost, cattering nebo dopravu. Takže chod festivalu zajišťují až čtyři stovky lidí.

Ilustrační foto
Bývalému zastupiteli hrozí za smrtelnou nehodu šest let

A máte pro hosty nějaké rady.
Je důležité, aby fanoušci sledovali náš metalfestový web metalfestopenair.cz. Na něm najdou aktuální mapu s pozemky, kde mohou zdarma stanovat i parkovat. Jak už jsem říkal, že čekáme nárůst návštěvníků, takže rozšíříme parkovací místa u budou i nové stanovací zóny.

Vždycky chválíte lochotínský amfiteátr. Nechcete v něm dělat více koncertů?
Chválím, protože se v něm snoubí to, co má málokterý podobný prostor. Je uprostřed přírody a přitom jen kilometr od centra města. S nabídkou organizovat velkou rockovou show jako součást Slavností svobody přišel primátor Martin Zrzavecký. Nápad s The Australian Pink Floyd Show se mu líbil. Domluvili jsme se, že alespoň jednou za rok bychom kromě Metalfestu v amfiteátru organizovali nějaký další velký rockový koncert.