Vznikl totiž na základě vzpomínek jeho otce Zdeňka Svěráka, který prožil dětství v době protektorátu.

„Samozřejmě, že tatínek musel také fabulovat, aby vznikl příběh, který je možné zfilmovat, takže ne úplně vše se před oněmi téměř osmdesáti lety odehrálo tak, jak je podáno ve filmu,“ poznamenal režisér v Plzni při regionální předpremiéře svého díla.

Jan Svěrák přesto dodal, že díky pátrání v rodinné historii přišel na to, že si musí dávat pozor na své geny; jeho praděda nebyl zrovna kladná postava. Ve snímku Po strništi bos ho ztvárnil Jan Tříska, miláček publika, kterého v zaplněném projekčním sále přivítal nadšený aplaus.

Praděd Jana Svěráka, alespoň tak, jak je podán ve filmu, byl totiž karbaník, který prohrál rodinné jmění. Přesto dokázal svalit vinu na svého nejstaršího syna, z něhož udělal černou ovci rodiny a nikdo s ním už nepromluvil. Ženě, svým dalším potomkům i jejich rodinám vládl železnou rukou.

„Mám Jana rád už od Obecné školy. Roli v jeho nejnovějším filmu jsem přijal bez zaváhání hned po prvním dopise, aniž bych četl scénář,“ prozradil Jan Tříska, který přiletěl z USA, kde žije. Slavný herec v těchto dnech s režisérem a se svými dalšími kolegy objíždí republiku, aby pozdravil první diváky filmu. Po strništi bos má za sebou několik regionálních předpremiér, slavnostní premiéra bude tento týden v Praze.

Film je ve čtvrtek uváděn v plzeňském CineStaru a promítán bude i v dalších dnech. A od čtvrtka ho nasazuje i Cinema City v plzeňské Plaze.