Rozzlobená ministryně

Večer začal trochu rozzlobeně, vždyť se jako první kategorie vyhlašoval Průser roku. Je součástí ankety od roku 1993 a dost často v ní lidé dávají svůj hlas politikům nebo politickým událostem. Tentokrát získal nejvíce hlasů prezident Miloš Zeman. Moderátor večera Tomáš Hanák ještě připomněl, že prezident potvrdil svou účast na květnové vojenské přehlídce v Moskvě jako jediný představitel zemí Evropské unie a vyzval návštěvníky Žebříku k ´minutě neticha´, při níž se ozýval křik a pískot a Tomáš Hanák do toho notoval ruskou hymnu (video na webu plzensky.denik.cz/zebrik2015). Po této ´minutě neticha´ bylo na řadě vyhlášení výsledků v kategorii Film roku, k němuž vyzval ministryni pro místní rozvoj Karlu Šlechtovou, která nad akcí převzala záštitu. „Kdybych věděla, jaký úvod tomu bude předcházet, nepřijela bych," řekla nejprve Karla Šlechtová, pak však předala ceny pro tři nejlepší filmy a Tomáš Hanák ji na usmířenou předal květinu.

Po Žebřících do nebe

Pak už přišly na řadu veskrze pozitivní emoce. Velký potlesk patřil například zpěvákovi Michalu Hrůzovi, který si byl vyzvednout dvě ceny; získal druhé místo v kategorii Zpěvák roku a třetí ve Skladbě roku za písničku Zakázané uvolnění. Návštěvníci Žebříku tak dali najevo, že je těší zpěvákův návrat na pódia. Michal Hrůza minulý rok skončil po napadení v umělém spánku. „Díky za hlasy a podporu, uvidíme se na koncertech," vzkázal zpěvák, kterého doprovázela část jeho kapely Hrůzy.

Radost a dojetí, to jsou hlavní emoce spojené s královnou večera Anetou Langerovou. „Získali jsme tolik Žebříků, že bychom mohli šplhat do nebe. Je to krásná odměna za naši společnou práci," komentovala tři první místa zpěvačka Aneta Langerová, která zároveň předvedla, proč v kategoriích Zpěvačka, Album a Skladba roku zvítězila. Svou úspěšnou loňskou nahrávku Na Radosti uvedla v koncertní podobě. A nezapomněla zdůraznit, že velký podíl na úspěchu má producent alba a spoluautor písní Jakub Zitko. Album vzniklo uprostřed šumavských lesů a jméno má podle domu Na Radosti, který býval sirotčincem, kde se o opuštěné děti staraly jeptišky.

A s radostí si do Depa pro ocenění přijela i Ewa Farna. Do Plzně dorazila rychlíkem, oficiální předání ceny za třetí místo v kategorii Zpěvačka roku nestihla, a tak se na pódiu objevila až po půlnoci, neskrývala však potěšení, kterou z ceny má: „Ještě před několika lety jsem byla Průserem roku a teď mám třetí místo v kategorii Zpěvačka roku."

Do západočeské metropole však nepřijel nejúspěšnější zpěvák Tomáš Klus, své děkovné vzkazy posílal z Dominikánské republiky.