Nyní je volná tvorba akademické sochařky Heleny Samohelové k vidění v Plzni. Po celé prázdniny, až do 18. zá-ří vystavuje v Národopisném muzeu Plzeňska, jež je součástí Západočeského muzea v Plzni.

Muzeum každoročně připravuje Letní keramický dvoreček, na němž představuje přední osobnosti české moderní keramiky. Takovou je i letos pětasedmdesátiletá absolventka pražské Uměleckoprůmyslové školy.

V Národopisném muzeu na výstavě s názvem Keramické plastiky Heleny Samohelové představuje svou volnou tvorbu, jíž se intenzivně po svém odchodu do důchodu v ateliéru za Prahou. „Poprvé v životě mám hodně času na svou vlastní volnou tvorbu. Dělám, to, co mě opravdu hodně baví. Věnuji se abstraktní keramické plastice. Baví mě hry s geometrikou, navazuji tak vlastně na svou práci v architektuře," uvedla Helena Samohelová svou plzeňskou výstavu.

Připomněla také, že s plzeňským regionem byla spojena profesně, neboť například keramické obklady pro stěnu koleje Fakulty jaderné fyziky v Tróji byly vyrobeny v Břasích a lisované tvarovky pro odbavovací halu Hlavního nádraží v Praze zase v Horní Bříze.

Návštěvníky však při vstupu na dvorek národopisného muzea nevítají abstraktní plastiky, ale keramická zvířáta. Helena Samohelová jim říká psouni. „No a ti se lidem líbí většinou nejvíce. Občas mi někdo píše, proč nedělám jen zvířata místo těch trojúhelníků," prozrazuje s úsměvem Helna Samohelová.