Už těch pár slov by mělo být důvodem, abychom si nenechali ujít tuto hru v novém nastudování plzeňského Divadla J. K. Tyla. Inscenace, jejímž režisérem je Jan Burian, má svou premiéru tuto sobotu na scéně Velkého divadla v Plzni. Titulní roli Harpagona vytvoří Pavel Pavlovský.

Molière, vlastním jménem Jean-Baptiste Poquelin, napsal Lakomce v roce 1668 čili jako šestačtyřicetiletý. Komedie je to sice poměrně nelítostná až krutá, pokrytectví má navrch a pravda nevítězí, ale přesto je tu humoru vrchovatě. Tím spíš je po dlouhých šedesáti pěti letech na čase, že plzeňská činohra po téhle hře sáhla.

„Molière ukazuje zhoubnost toho, co se vzpírá přírodě, přirozenosti a zdravému rozumu. Přináší pohled na život jedné rodiny, pozornost však zaměřuje především na zobrazení dominantní vášně hlavní postavy," upřesňuje svou charakteristiku Marie Caltová. „Harpagon je neskutečně aktivní, ale cílem je jen bohatství samo. Je grandiózní ve své vášni, ve své mánii, ve své posedlosti penězi, ale tato jednostranná emocionální vypjatost v sobě nese citovou degeneraci. Pod směšným povrchem komického jednání se skrývá tragický tón osamoceného života bez lásky a schopnosti užívat si života," popisuje dramaturgyně.

Kolik je dnes lakomců, kteří myslí jen na své peníze. Ale je Harpagon přesně takový? Představitel této postavy Pavel Pavlovský vystihl zdánlivě jemné rozdíly. „Neřekl bych, že je Harpagon přízemní," vyjádřil se. „Je to charismatický dědek. A v každém případě osobnost – i když svého druhu. A já osobnostem chci rozumět," řekl. Každý jistě potvrdí, že zdaleka ne každý lakomec a šmelinář kolem nás je také osobností.

Pavel Pavlovský se setká na jevišti takřka s celým plzeňským činoherním souborem. Mladou čtveřici – Kleanta, Elišku, Valéra a Marianu – si zahrají Zdeněk Rohlíček, Markéta Frösslová, Jan Maléř a Kamila Kikinčuková v alternaci s hostující Andreou Mohylovou z Ostravy. Anselma ztvární Viktor Vrabec, Frosinu ztělesní Jana Kubátová, další postavy hrají Josef Nechutný, Jakub Zindulka, Michal Štrich, Antonín Kaška, Martin Chmelař, Miloslav Krejsa a Eva Rovenská. Všichni se ocitnou v kostýmech Dany Svobodové na scéně Karla Glogra a znít k jejich hereckým výkonům bude hudba Petra Maláska.