Jedenáctý ročník MFF Juniorfest pořádaný v pěti městech je tady. Projekce běží v Domažlicích, Horšovském Týně, Přešticích, Dobřanech a Plzni.

Slavnostní zahájení v Domažlicích a v Plzni provázela i předpremiéra české pohádky Čertí brko. Pátečního zahájení v Domažlicích se chopili Matyáš Valenta s ředitelkou festivalu Juditou Soukupovou. V sále se objevila spousta známých osobností, například herec Václav Kopta, kardiochirurg Jan Pirk či moderátor Vladimír Kořen.

„Pět měst, 153 projekcí, 8 projekčních míst, nově vznikla i večerní sekce, která se snaží zaujmout i dospělého a náročnějšího diváka,“ řekla programová ředitelka Barbora Kyas, načež video ukázky představily soutěžní filmy dělené do tří různých kategorií. Ve dvou z nich jsou i české filmy, a to pohádka Čertí brko a film Backstage.

Se soutěžními snímky souviselo i představení poroty. V té figuruje i režisér John Stevenson. Právě on si při slavnostním zahájení převzal nejvyšší festivalovou cenu – Zlatou rafičku – a pokusil se poděkovat v češtině.

Rafičku si v sobotu odnesl i herec a režisér Jiří Strach během Andělského setkání na zámku v Horšovském Týně. „Bylo to nejkrásnější předání ceny, které jsem zažil. Slibuji, že v Horšovském Týně nejsem naposledy,“ řekl Jiří Strach, který obdržel nejedno překvapení nejen v podobě hostů – přijeli jeho bratr Petr Strach a herci Viktor Preiss, Lenka Vlasáková či Jan Hájek. Přítomni byli také hasiči z dobrovolného sboru z obce Přepychy, jehož je Strach také členem. Dalším dárkem byl obraz od Anny Krocové zobrazující svatého Jiří.

Sobotou počínaje se ve zbylých městech rozjely vedle filmových projekcí i doprovodné akce. Například v Dobřanech Století pohádek, v Přešticích Natáčení se Šikuly a v Plzni kromě slavnostního zahájení i Zázračné odpoledne s Vladimírem Kořenem v Techmanii.

Zlatou rafičku převezme v úterý také herečka Iva Janžurová.

Z Andělského setkání s Jiřím Strachem.
OBRAZEM: V sobotu si Jiří Strach v Horšovském Týně převzal festivalovou cenu