Štěpán Rak, Michal Pavlíček, Radim Hladík, Ivan Hlas či Ivan Gutierrez. Co je spojuje? Všichni jsou skvělí kytaristé a spolu s dalšími vystoupí na festivalu Kytara 2007 v plzeňské Staré synagoze. Koncerty začnou vždy ve 20 hodin a vstupenky jsou k dostání v infocentru na náměstí Republiky či ve Velké synagoze v Plzni. Více o třetím festivalovém ročníku řekl jeho organizátor Michal Jančařík.

Co jste letos vybral pro zahájení této ojedinělé přehlídky?
Letošní festival Kytara otevře svým recitálem ve čtvrtek 31. května nestor české kytarové školy, virtuos Štěpán Rak. Tak jako většina ostatních bude hrát zcela akusticky, což je myslím jedna ze zásadních deviz festivalu Kytara.
A dalším trumfem festivalu je možná nepříliš známá budova plzeňské Staré synagogy…
Je tak trochu ukrytá ve vnitrobloku domů pod Velkým divadlem. Ačkoli je přímo v centru města, je tam úžasný klid a skvělá akustika, a to dokonce při produkcích necháváme dveře dokořán. Je to velice příjemné až intimní prostředí, které pojme maximálně 200 diváků. Sám jsem zvědav, jak ve Staré synagoze vyzní tóny hrané na kytaru z modrozeleného kamene, kterou profesor Rak přislíbil vzít do Plzně s sebou.
Michal Pavlíček a Radim Hladík jsou bez nadsázky legendami české rockové hudby. Což kdyby zahráli společně?
To je určitě zajímavý nápad a abych se přiznal, netuším, zda k samostatnému společnému vystoupení těchto dvou „obrů“ naší rockové scény už někdy došlo. Mám ale pocit, že nemají společný repertoár, takže se představí každý zvlášť, a to se svým obvyklým partnerem. V Hladíkově případě to bude 12. června dokonce celý omlazený Blue Effect – a samozřejmě v akustické verzi, což je skvělý zážitek. Michal Pavlíček přijel loni s uhrančivou Monikou Načevou a jejich koncert vyvolal tak bouřlivý ohlas, že letos 6. června vystoupí opět společně.
Budou mít zastoupení také žánry, jako je například folk?
Nevím přesně, jak by se Jiří Schmitzer tvářil na tohle označení, ale snad bychom ho právě sem zařadit mohli. Osobně jsem moc rád, že přijede, najít pro něho termín bylo poměrně složité, protože v létě točí film tuším v Thajsku. Ale nakonec se podařilo a vskutku originálního herce, zpěváka a kytaristu si poslechneme 7. června.
Od klasiky přes rock k folku. To je dramaturgický záměr?
Snažíme se o žánrovou pestrost, aby si každý mohl vybrat „to svoje“. Velkým pojmem je samozřejmě španělská kytara, takže jsme na 14. červen pozvali Ivana Gutierreze s Tadeasem Mesanym, alternativní scénu letos zastoupí 5. června Sestry Steinovy. Už do třetice budou 13. června ve Staré synagoze hosty Ivan Hlas a Norbi Kovacs, což je vynikající slovensko-maďarský kytarista. Hlasovy bluesové věci zní na dvě kytary naprosto bezvadně a poslechneme si i pár Norbiho písniček přímo v maďarštině.