Od 14. do 18. října nabídne špičková představení českých souborů, pokud to ale bude možné, přijedou i hosté ze Slovenska, Slovinska a Španělska. Hvězdou festivalu bude japonská loutkářka Miyako Kurotani, jejíž představení Nekonečná láska letošní ročník zahájí.

„Skupovu Plzeň pořádáme jako bienále, a není proto dost dobře možné jeden ročník vynechat. Festival je pro obor loutkového divadla klíčový, scházejí se na něm nejlepší inscenace za poslední dva roky. Přestože mezinárodní část programu se ztenčila, podařilo se zachovat to nejdůležitější – soutěžní přehlídku českých a slovenských loutkových divadel s přesahem k alternativnímu a výtvarnému divadlu,“ uvedl ředitel festivalu a pořádajícího Divadla Alfa Jakub Hora.

Respirátory budou distribuovat hasiči.
Kraj posílá učitelům respirátory

Diváci se mohou těšit třeba na královéhradecké Divadlo Drak a jeho Cestu inspirovanou dílem Jacka Kerouaca, liberecké Naivní divadlo a jeho Hvězdného posla nebo loutkovou grotesku Vítězné svině pražského souboru Buchty a loutky. Domácí Divadlo Alfa představí dvě novinky – Pozor, Zorro! a Jenovéfa.

Do přípravy festivalu, který celkově nabídne na 40 představení a dalších akcí, pořadatelé zahrnují zvýšená preventivní hygienická opatření včetně dezinfekce prostor nanotechnologií a nižší kapacity sálů. „Těší nás, že i v této nejisté době je o vstupenky na Skupovu Plzeň velký zájem,“ uvedla dramaturgyně festivalu a Divadla Alfa Petra Kosová.