Festival filmů s lidskoprávní tematikou Jeden svět, který pořádá společnost Člověk v tísni, zavítá i letos do Plzně. Začíná v pondělí 23. března a až do 31. března nabídne na čtyři desítky projekcí pod festivalovým heslem ´Praskněte své bubliny!´

„Moderní technologie umožňují sledovat dění ve světě takřka v přímém přenosu, můžeme tak zaujímat postoje a aktivně reagovat. Jenže dochází k opaku. Před nepříjemnými zprávami se uzavíráme, vytváříme si jakousi mentální bublinu, a proto my vyzýváme k jejímu prasknutí a k aktivnímu zájmu o dění kolem sebe," vysvětluje letošní festivalové heslo Dalibor Hapl z plzeňské pobočky společnosti Člověk v tísni.

Festivalové projekce se letos budou v Plzni konat v Divadle Dialog, kde budou dvě projekční místa – v divadelním sále a garáži, v Polanově síni Knihovny města Plzně a v Meeting Pointu na náměstí Republiky. Slavnostního zahájení se v Divadle Dialog v pondělí 23. března od 18 hod. zúčastní Šimon Pánek, ředitel společnosti Člověk v tísni. Mezi dalšími ohlášenými hosty je například Petr Forman, umělecký šéf společnosti Plzeň 2015, který se zúčastní projekce a diskuze k filmu Piráti ze Salé, která se v úterý 24. března koná od 19 hod. v Meeting Pointu. Snímek přináší pohled do marocké cirkusové školy. Ve středu 25. března by měl na promítání svého snímku Lovu zdar! od 20:30 hod. do Divadla Dialog dorazit režisér Jaroslav Kratochvíl, který jistě bude vyprávět o svérázech českého myslivectví.

Tematické zaměření filmů je rozmanité. Další snímky promítané v Plzni se budou např. věnovat historické exkurzi do výchovného zařízení padesátých let v České republice (Zatajené dopisy, Divadlo Dialog, 30. 3. od 20:30 hod.), vzpomínce na dvacáté výročí konce války v bývalé Jugoslávii (Srbský právník, Divadlo Dialog, 31. 3. od 18 hod.), pohledu na nedávné masové studentské nepokoje v Hongkongu (Škola disentu, Divadlo Dialog, 29. 3. od 15 hod.), náboru mladých lidí do radikálních islamistických skupin (Bojovníci ze severu, Divadlo Dialog, 23. 3. od 21 hod.) či ´přemýšlení nahlas´ v podání ´Plastika´ Vratislava Brabence (Evangelium podle Brabence, Divadlo Dialog, 28. 3. od 19 hod.)

Plzeňská část festivalu nabízí tradičně školní dopolední projekce s několika programy, které jsou speciálně připravené pro věkové kategorie 8 až 12 let nebo 12 až 14 let. Informace o volných školních projekcích je možné získat na mailové adrese zdenka.ku-cerova@clovekvtisni.cz.

Plné vstupné na odpolední a večerní festivalové projekce činí 70 korun, zvýhodněné vstupné pro děti, studenty a seniory je 50 Kč.