„Pod pojmem cestovatelský film si mnoho lidé představí dobrodruha, který vyrazí někam mezi domorodce a natočí cestopis. To je ale jen malý fragment toho, co na festivalu přineseme. Nabídneme snímky žánru road movie, a to celovečerní snímky, které prošly kinodistribucí a vyhrály i různé ceny, dokumenty a krátké filmy. Naprostou většinu bude možné vidět v Česku vůbec poprvé,“ uvedl Václav Martinovský, výkonný ředitel festivalu.

I tak jistě mnohé diváky překvapí jeden z vrcholů programu, kterým bude hned v první den festivalu uvedení Markéty Lazarové režiséra Františka Vláčila z archivní 35mm kopie doplněné o úvodní diskuzi. „Mimořádný snímek Františka Vláčila není typickým představitelem žánru road movie, ale jako jedinečné dílo světové kinematografie si zaslouží speciální uvedení. A v diskuzi i vysvětlíme, proč tento film v programu máme,“ doplnil Martinovský.

Celkem bude uvedeno 33 filmů z 22 zemí a půjde o šest českých, devět evropských a tři celosvětové premiéry. Tak jako na každém festivalu se diváci mohou těšit i na delegace a zajímavé doprovodné diskuze, program nabídne také koncerty nebo filmový pub kvíz. Promítané snímky budou soutěžit o diváckou cenu ve třech kategoriích: celovečerní, dokumentární a krátké, vyjma filmů ve speciálních uvedeních.

Pilsner Fest 2022 – 180. výročí uvaření první várky světoznámého plzeňského ležáku si v pivovaru po dvouleté odmlce připomněly tisíce návštěvníků. Kromě ochutnávek piv a prohlídek pivovaru na ně čekaly koncerty a také třeba škola čepování.
OBRAZEM: Plzeňský Prazdroj slavil výročí první várky světoznámého piva

„Oficiální zahájení festivalu proběhne ve čtvrtek 13. října uvedením finské komediální road movie Ocelové dámy, která byla k vidění na mnoha evropských festivalech a zaznamenala velký divácký ohlas,“ prozradil Ondřej Bíba, umělecký ředitel festivalu.

V letošním ročníku jsou silně zastoupeny evropské celovečerní filmy, mezi které patří i snímky After the Winter a Roots, které se oba objevily na mnoha předních evropských festivalech včetně Karlových Varů. Součástí letošního ročníku je i výběr několika českých road movies. Kromě snímku Mimořádná událost bude uveden také celovečerní debut česko-švýcarské režisérky Fiony Ziegler Ztraceni v ráji s Hanou Vagnerovou v hlavní roli. V dokumentární sekci má své místo oceňovaný film Nebe, který je filmovou zpovědí, a především zachycením každodenní reality ze života v Číně.

Předprodej akreditací probíhá na webu www.irmf.cz. K dispozici je jednodenní (100 Kč) i celofestivalová (250 Kč) akreditace. Vstupenky bude možné zakoupit také na místě.