Dnes jsou na programu doprovodné akce jako např. promítání filmů s divadelní tematikou v Kině Beseda nebo divadelně-pohybová asociace Jak zabít Hamleta v Moving Station. Hlavní festivalový program začíná zítra v Novém divadle. Uvedeno bude Mýcení, představení z polské Vratislavi v režii Krystiana Lupy – jednoho z nejoceňovanějších divadelních režisérů nejen v Polsku, ale
i v Evropě. Právě toto představení naplňuje slova ředitele festivalu Jana Buriana 
o tom, že soudobé divadlo začíná znovu hledat silná společenská témata. Lupa ve vlastní dramatizaci románu rakouského spisovatele Thomase Bernharda rozehrává na pohřební hostině drama o umělcích, již svou mladistvou buřičskou energii vyměnili za získávání státních zakázek a vysoké honoráře. Vstupenky jsou ještě k dostání. Hlavní program trvá do 11. září.

Festival Divadlo má novou znělku a pozval do Plzně více než tři desítky souborů

První polovina září patří v Plzni tradičně tomu nejlepšímu z českého i evropského divadla.

Nové festivalové spoty, to byla první věc, kterou se koncem srpna na tiskové konferenci pochlubil ředitel Mezinárodního festivalu Divadlo Plzeň Jan Burian. Upoutávky již vysílá Česká televize. V minulých letech zavedly diváky do fotbalového prostředí, letošní se odehrávají na kriminálce. Herec Václav Neužil v nich vyslýchá Jaromíra Dulavu nebo Lenku Krobotovou, nakonec se ale všichni shodnou, že 'fandí divadlu'. Spoty natočil režisér Štěpán Zálešák a k vidění kromě České televize jsou na webu festivalu i na sociálních sítích. „Vždy po několika letech spoty měníme a vždy se snažíme, aby ti, kdo v nich hrají, byli s festivalem propojeni," poznamenává Jan Burian a dodává, že všichni, kdo ve spotu hrají, na Festivalu Divadlo v Plzni už vystupovali.

Hlavní program Festivalu Divadlo začíná ve středu 7. září, o den dříve však je doprovodný program v Kině Beseda i v Moving Station, a skončí v neděli 11. září, avšak ještě na 12. 13. a 14. září jsou naplánována večerní epilogová představení. Na programu je i doprovodná sekce v Moving Station zaměřená na alternativní divadlo; jmenuje se Johan uvádí.

Festival s letošním rozpočtem deset a půl milionu korun, na nějž největší částí téměř polovinou přispělo Ministerstvo kultury ČR, má letos na programu pět desítek bodů. Z toho bude devětatřicet divadelních představení, zbytek jsou koncerty či filmové projekce. Do Plzně přijede dva-atřicet souborů, z toho šest zahraničních; po dvou z Pol-ska a Slovenska, po jednom z Maďarska a Ruska. „Budapešťský soubor Proton Theatre měl původně do Plzně přivézt inscenaci Je těžké být Bohem. Z důvodu herecké indispozice však bude uvádět hru Hanebnost podle románu spisovatele Johna Maxwela Coetzee v režii Kornéla Mudruczó. Na programu je 8. září v DEPO-2015," oznámil včera změnu v programu Michal Zahálka, člen dramaturgické rady festivalu.

Ředitel festivalu Jan Burian připomíná, že všechny zahraniční inscenace patří k tomu nejlepšímu, co v uply-nulé sezoně vzniklo v Evropě, a sklízejí úspěch na mezinárodních divadelních festivalech.

Diváci navíc budou mít jedinečnou příležitost setkat se s jejich tvůrci. Účast v Plzni přislíbili oceňovaní divadelní režiséři Kristian Lupa (inscenace Mýcení, Teatr Polski z Vratislavi Nové divadlo 7. září), Kirill Serebrennikov (inscenace Mučedník, Gogolovo centrum z Moskvy Nové divadlo 9. září) a Kryzysztof Garbaczewski (inscenace Hamlet, Narodowy teatr stary z Krakova Nové divadlo 11. září). Po uvedení svých představení budou s diváky diskutovat a besedy budou tlumočené do češtiny. Zahraniční představení budou uváděna s českými a anglickými titulky.