Vítězná díla budou během sezony 2021/2022 postupně prezentována souborem muzikálu za doprovodu orchestru ve dvou představeních, jednou neveřejně, podruhé pro diváky.

Jako první bude uvedena 8. a 9. října muzikálová gay-lovestory Otřást vesmírem, Původní autorská novinka Vojtěcha Franka a Jakuba Hojky emotivně popisuje rodící se vztah dvou mladých mužů a svým charakterem je tak stylově blízká muzikálům Rent či Thrill Me. Na představení pro diváky už jsou vstupenky v předprodeji.

Autorem hudby je Vojtěch Frank, absolvent hudební vědy a východoevropských studií Univerzity Karlovy, jenž se od dětství věnuje hře na klavír a housle a v současnosti píše hudbu pro inscenace amatérských divadelních souborů, libreto napsal Jakub Hojka, absolvent Přírodovědecké fakulty UK, který se věnuje také loutkoherectví a autorskému psaní.

Bolevecké vinobraní navštívilo téměř tisíc lidí
FOTO: Bolevecké vinobraní navštívilo téměř tisíc lidí

Vojtěch Frank je zároveň jedním z autorů druhého oceněného díla Píseň pro Ninu. Autorskou dvojici doplňuje libretistka Diana Řeháčková. studentka UK a zároveň posledního ročníku Pražské konzervatoře, kde studuje hru na saxofon. Věnuje se také psaní básní a písňových textů. Muzikál Píseň pro Ninu vypráví osudy zpěvačky Niny a jejích přátel z moskevského hudebního klubu mezi 30. a 50. léty minulého století a představí se 11. a 12. března.

Nejvyšší bodové hodnocení získal muzikál s názvem Kouzelné hodinky doktora Kronera. Autorem hudby je Jan Kaňka, který vystudoval hru na trombón a dirigování na plzeňské konzervatoři a pražské HAMU, pod libretem je podepsaný učitel biologie z Domažlic Tomáš Javorský, jenž se věnuje divadlu na amatérské úrovni. „I když námět jsme měli v hlavě dlouho, všechnu práci jsme vlastně odvedli během těch čtyř měsíců od vyhlášení do uzávěrky,“ říká Jan Kaňka. Tajuplný vítězný muzikál plný fantazie líčí příběh o kouzelných hodinkách, které dokáží svému majiteli zastavit okolní čas. Na jevišti se představí 22. a 23. dubna.

„Žánrové rozpětí přihlášených novinek bylo veliké – od adaptací známé klasiky, přes historické a životopisné muzikály, pohádky až po zcela původní příběhy ze současnosti,“ přibližuje dramaturg muzikálového souboru Pavel Bár.

Skupina kabát zahrála v rámci svého turné Cirkus Kabát v Plzni. Koncert probíhal v cirkusovém šapitó.
OBRAZEM: Kabát rozparádil Plzeň. Podívejte se, jak se řádí v šapitó

Ani díla, která se do nejlepší trojice nedostala ale nemusí zapadnout. „Prakticky ze všech odevzdaných děl – i těch s nižším hodnocením – byl cítit velký kus odvedené práce, což dokazuje, že i zcela neznámí autoři mají často co nabídnout. Všichni účastníci obdrželi hodnocení porotců s podněty, jak mohou na svých dílech ještě zapracovat, a případně se rozhodnout je po dopracování znovu přihlásit,“ dodává Bár.

Do projektu bylo celkem přihlášeno 34 muzikálů, 28 z nich splňovalo všechny podmínky a posuzovala je třináctičlenná porota, složená z muzikálových osobností napříč republikou. „Vážím si všech, kteří odvážně předali svá s láskou tvořená ambiciózní díla k nekompromisnímu posouzení odbornou porotou. Počet zúčastněných děl výrazně předčil naše očekávání,“ neskrývá nadšení iniciátor projektu a šéf souboru muzikálu DJKT Lumír Olšovský. „Nevýslovně se teď těším na další fázi, tedy nastudování tří zcela neznámých děl v krátkém čase pouhých tří týdnů. Ale jsem si jistý, že premiéry novinek ze soutěže Intro budou stát za to,“ věří Olšovský.

Divadlo připravilo i druhý ročník soutěže, uzávěrka přihlášek je na konci tohoto roku.