V klasických pohádkách se to odjakživa zločiny jen hemží, ale všechny jsou pokaždé potrestány a napraveny. „V našem příběhu se ale zlo utrhne ze řetězu a začnou se dít věci pro známé pohádky zcela netypické. V ten moment musí nastoupit Pohádkový dědeček a coby správce pohádkové říše vrátit vše do patřičných kolejí. A protože to sám nedokáže, nezbude mu, než využít své tajné cesty do říše lidí a přivést odtamtud dva detektivní profesionály,“ prozradil o ději autor hry Vít Peřina.

Zločin v říši pohádek je určen divákům od 6 let. V inscenaci se potkají s hrdiny hned několika pohádek, lidových (Popelka, Zlatovláska, Tři zlaté vlasy děda Vševěda atd.) i umělých, jako je třeba Král Lávra (K. H. Borovský) nebo Královna Koloběžka První (J. Werich).

Z Floridy odstartovala 25. května 2022 raketa Falcon 9 společnosti SpaceX, která má na palubě mimo jiné českou družici Planetum-1. Její součástí je vedle kamer, čidel a vysílaček také miniaturní skleněná loutka Hurvínka (na snímku je jeden z prototypů).
Po Krtečkovi se do vesmíru vydal také plzeňský Hurvínek

Dramaturg Naivního divadla Liberec a také autor řady úspěšných her Vít Peřina přidává Zločinem v říši pohádek další kus do série pohádkových adaptací a parafrází psaných pro Divadlo Alfa (např. Otesánek, James Blond, Perníková chaloupka, Pozor, Zorro! a další). Hry Víta Peřiny v Alfě vždy režíroval Tomáš Dvořák, kmenový režisér a donedávna umělecký šéf divadla. Ke spolupráci na Zločinu v říši pohádek si Tomáš Dvořák přizval do týmu scénografa Marka Zákosteleckého a hudebního skladatele, klavíristu a pedagoga KALD DAMU Vratislava Šrámka. Všichni čtyři tvůrci nespolupracují poprvé, společně jsou podepsáni i pod cenami ověnčenou inscenací Alfy James Blond z roku 2009.

Zločin v říši pohádek je pátou premiérou sezóny 2021/22. Kromě plánovaných čtyř premiér, ke kterým se vedle Zločinu řadí inscenace Pohádky z Ošemetna, Pravdu má každý svou (?) a Pádístepí, náčelník Bizonů, uvedla Alfa v této sezoně i premiéru řecké báje Odysseus, kterou herci nazkoušeli během lockdownu. „Na samotný závěr sezony nás čeká 34. ročník Mezinárodního festivalu loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň, který se uskuteční od 4. do 12. června. Ani o prázdninách nebude Divadlo Alfa odpočívat. V srpnu se chystáme na velké turné po Japonsku,“ uvedl ředitel divadla Jakub Hora.