Plzeňské DEPO2015 chystá druhý ročník akce a organizátoři teď vypsali výzvu na objekty ve veřejném prostoru, jejichž fasády by majitelé rádi zušlechtili a nechali přetvořit na plnohodnotná díla současného umění. Loni festival zanechal své stopy například na zdi u Lékařské fakulty, na pilíři pod mostem Milénia či na panelovém domu v Zahradní ulici.

„Rádi bychom nabídli majitelům plzeňských domů, garáží, firem, skladů a podobně možnost netradičně oživit své okolí současným uměním a zároveň jim tak dali alternativu ke klasickému zakrytí starých fasád reklamním nosičem či nevkusnými perspektivními malbami,“ říká Jan Štěpán, programový ředitel DEPO2015.

Zdroj: Youtube

Majitelé ploch, kteří by rádi nechali svoji fasádu umělecky pojednat, se mohou do 25. dubna 2021 ozvat organizátorům (stepanjan@depo2015.cz). Určitě není potřeba mít obavy z toho, jak realizace nakonec dopadne. Umělecký návrh každé fasády zpracuje autor vždy dopředu a majitel plochy ho obdrží před začátkem realizace. Vhodného umělce pro danou plochu bude vybírat zkušená kurátorka. Veškeré náklady na realizaci budou plně hrazeny z projektu a ani poté nevzniknou majitelům žádné výdaje, protože o dílo nebudou mít povinnost jakkoli pečovat. Samotná realizace bude provedena vhodnými materiály, které neovlivní stavbu nebo její okolí. V případě velkých ploch bude malba realizována pomocí vysokozdvižné plošiny a po dobu realizace bude zajištěna ostraha.

Nový prototyp vozu Land Rover Defender 110 v úpravě pro službu u policejních a armádních složek představila plzeňská společnost Dajbych, specialista na úpravy terénních vozů.
Podívejte se, jak v Plzni upravili Land Rover Defender pro armádu a policii

„Cílem Street art festivalu WALLZ je nejen představit významné umělce streetartové scény, ale především oživit a zkultivovat městské prostředí, zvýšit hodnotu pro jeho obyvatele a reagovat také na problém vizuálního smogu, kterým je Plzeň nechvalně proslulá,“ popisuje hlavní myšlenku festivalu Jan Štěpán. I letos se festival bude moct pochlubit jmény špičkových světových streetartových umělců jako Brad Downey (US), David Strauzz (CAN), Johannes Mundinger (DE), Jan Kaláb aka Point (CZ), Jakub Tytykalo (CZ), Nikola Vavrous aka Khoma (CZ).