Na tři desítky herců, hudebníků a tanečníků několika generací tento příběh v režii Jiřího Havelky představí po tři listopadové večery – od pátku 20. do neděle 22. listopadu v sále kulturního domu v Bezdružicích. Sál z počátku šedesátých let minulého století tak vlastně poskytne autentické prostředí pro vesnické zábavy i traumata. Představení budou uvedena s německými titulky a jsou na ně pozváni i členové spolku německých rodáků z Bezdružicka.

„I Bezdružice jsou bývalými Sudetami a ze sálu, kde se bude Dechovka odehrávat, na všechny příchozí jistě dýchne historie, toto místo má silnou vypovídací hodnotu," připomíná Blanka Borůvková ze spolku Kulturista, který bezdružická představení za podpory společnosti Plzeň 2015 a Plzeňského kraje pořádá. „Sál má před rekonstrukcí, já však doufám, že duch minula zůstane i po opravách zachován," dodává Blanka Borůvková.

„Dechovka je pro nás srdeční záležitost. Hrajeme ji již třetí sezónu a stále ji prožíváme s napětím, dojetím, vášní i humorem," říká Dora Sulženko Hoštová, autorka choreografie představení Dechovka a také jedna z jeho účinkujících.