Je pokládána za vrcholné dílo svého tvůrce, jenž v ní spojil krásu hudebního folkloru své země s elegancí mezinárodních salonů. A těmto atributům chce dostát i tvůrčí tým nové plzeňské inscenace v čele s režisérem Zbyňkem Brabcem a dirigentem Jiřím Petrdlíkem. Jejich Čardášová princezna nastudovaná s operním souborem Divadla J. K. Tyla (DJKT) v Plzni bude mít premiéru 7. března od 19 hod. na scéně Velkého divadla. Na bohatém vizuálním zážitku se budou podílet také kostýmy Josefa Jelínka, scéna Ondřeje Zichy i zapojení baletního souboru v choreografii Petry Parvoničové.

Nová inscenace Čardášové princezny bude vzápětí po premiéře, 12. března, zařazena také do programu 35. Smetanovských dnů.

Zbyněk Brabec působil třicet let jako sólista plzeňské opery, později jako její dramaturg i režisér. Po čtyřech operních titulech bude Čardášová princezna v Plzni jeho první režií operetní. I s lehkonohou múzou má však bohaté zkušenosti a podle něj i v 21. století dokáže opereta diváky pobavit, rozesmát i rozplakat. „Operety jsou pohádkami pro dospělé. Divák většinou hned na začátku ví, jak dílo skončí, a žádá si k tomu výpravnou scénu a kostýmy, vtipné dialogy a krásné melodie," míní Zbyněk Brabec a dodává, že v nové inscenaci Čardášové princezny chce dodržet všechna nepsaná pravidla žánru.

K lesku nové inscenace má přispět také obsazení hlavních rolí renomovanými operními pěvci, kteří mají zároveň zkušenosti i s operetou. Ústřední mileneckou dvojici (zpěvačka Sylva Varescu a knížecí syn Edwin Ronald), která musí čelit společenským předsudkům, vytvoří Luisa Albrechtová či Anna Klamo a Josef Moravec nebo Jakub Turek. Jako mladokomický pár – komtesa Stázi a hrabě Boni Káncsiánu se představí Lenka Pavlovič v alternaci s Radkou Sehnoutkovou a Michal Bragagnolo s Tomášem Kořínkem. Role bonvivána Feriho von Kerekes zvaného Feri Bácsi je příležitostí pro Jaroslava Březinu a Jana Ježka. Rodičovský knížecí pár ztvární nekorunovaná královna české operety Pavla Břínková či Iveta Žižlavská a Pavel Horáček v alternaci s Daliborem Tolašem.