Mezi ty tradiční patří koncerty kapely Žalman & spol., Roháčů, vánoční speciál Petra ´Satch´ Beneše White Jazz & Swing Night nebo Česká mše vánoční v podání členů souboru operety a muzikálu Divadla J. K. Tyla. „Letos půjde nejen o scénické provedení České mše vánoční, ale ve druhé části programu dojde také na mnoho tradičních českých koled, které si s herci bude moci zazpívat i publikum," říká Hana Rendlová, manažerka kulturních pořadů Měšťanské besedy.

V Besedě je pravidelně, ale poprvé v adventní době zde zahraje své skotské a irské lidové písně jedna z nejstarších českých folkových kapel Asonance. Další letošní novinkou bude koncert vynikající plzeňské jazzové zpěvačky Vlaďky Bauerové, na který si jako hosta pozvala Evu Pilarovou. Milovníky klasické hudby zase určitě osloví vystoupení operní pěvkyně Andrey Kalivodové s klánovickým dětským sborem Claireton Chorale. Známá mezzosopranistka zazpívá v Plzni dva dny před Štědrým dnem.

Dvě akce se uskuteční i v období mezi svátky. „Je to bonus pro milovníky výborného divadla a kvalitní folkové hudby. V neděli 29. prosince pobaví publikum Jiří Langmajer v konverzační komedii Jo, není to jednoduché. Na pondělí 30. prosince je pak naplánovaný dvojkoncert Míši Leichta a COPu a Roberta Křesťana s Druhou trávou. Tato kombinace vždycky sklidila obrovský úspěch," říká Rendlová.

Zatímco lidé vybírají, na kterou z vánočních akcí vyrazit, v zákulisí Měšťanské besedy finišují přípravy programu na druhou polovinu sezony. Už 6. ledna přijede koncertovat Vlasta Redl a do Plzně se chystají i Marta Kubišová a Václav Neckář se skupinou Bacily. Z divadelních představení Beseda nabídne tituly Herci jsou unaveni, Monology vagíny nebo Byt na inzerát.

„Pro milovníky 30. a 40. let připravujeme pořad Černobílé písničky, což bude příjemný swingový večer s filmovými písničkami a vyprávěním Aleše Cibulky. Perličkou navíc bude módní přehlídka kostýmů filmových hvězd," doplňuje Hana Rendlová.

ADVENT A VÁNOCE V MĚŠŤANSKÉ BESEDĚ

21. 11. 19:00 – Dan Bárta a Illustratosphere
22. 11. 19:00 – Ondřej Ruml
24. a 25. 11. 19:00 – Jarek Nohavica
27. 11. 19:00 – Jazz Q Martina Kratochvíla
28. 11. 19:30 – Lordi (divadlo)
1. 12. 19:00 – Fešáci
1. 12. 19:30 – Třetí věk (divadlo)
2. 12. 19:30 – Žalman & spol
2. 12. 19:00 – Moje hra (divadlo)
3. 12. 19:00 – White Jazz & Swing Night
5. 12. 19:30 – Roháči
7. 12. 19:00 – Fregata – výročí kapely
8. 12. 19:30 – Asonance
11. 12. 19:00 – Ondřej Havelka a Melody Makers
13. 12. 20:00 – X-Cover Unplugget
15. 12. 16:00 – Česká mše vánoční a zpívání koled
17. 12. 19:30 – Petr Bende a band
19. 12. 19:30 – Vánoční koncert Vlaďky Bauerové
22. 12. 19:00 – Andrea Kalivodová & Claireton Chorale
29. 12. 19:00 – Jo, není to jednoduché (divadlo)
30. 12. 19:00 – M. Leicht a COP & R. Křesťan a Druhá tráva

Vlaďka Bauerová prý umí nejlepší vanilkové rohlíčky na světě. Přijďte to posoudit

Slavné jazzové písně, šansony a také vlastnoručně upečené vánoční cukroví čeká na příznivce plzeňské zpěvačky Vlaďky Bauerové na jejím koncertě v Měšťanské besedě. Konat se bude ve čtvrtek 19. prosince od 19:30 hodin v Malém sále. „Zvolila jsem ho, i když mojí domovskou scénou je divadlo JoNáš. Ale už je pro mne trochu malé, do většího Malého sálu se vejde téměř o sto lidí více. A musím s radostí konstatovat, že už teď je koncert téměř vyprodán. Tak to je velká radost," pochvaluje si přízeň svého publika zpěvačka.

Komorní a intimní vánoční atmosféru podpoří uspořádání sálu, hosté budou sedět u stolečků se svíčkami. „Připomene mi to Divadlo Čas, kde jsem pokřtila všech pět svých alb a měla mnoho koncertů," vzpomíná Vlaďka Bauerová a doplňuje: „Na přestávku připravím pro publikum ochutnávku moravských vín a také vánočního cukroví. Upeču i svoje vanilkové rohlíčky, které umím nejlépe na světě, protože nepoužívám mouku ale pouze mleté mandle, tak si dovedete přestavit to nebe v hubě. A kamarádka Maruška mi upeče perníčky ve tvaru zvonečku."

Speciálním hostem vánočního koncertu Vlaďky Bauerové bude legenda české populární, jazzové a swingové hudby Eva Pilarová. „S Evou Pilarovou mne spojil kontrabasista Vít Fiala, který Evu doprovází bezmála 30 let. Takže slovo dalo slovo a tahle skvělá zpěvačka přijede. Byla velmi milá a vstřícná a moc se na ni těším," dodává Bauerová. Při vystoupení ji doprovodí přátelé a hudebníci z Prahy – právě Vít Fiala na kontrabas, Mirek Fiedler na kytaru, saxofon a klavír bude v režii Václava Greifa a na klavír zahraje i Ondřej Kabrna. Evu Pilarovou doprovodí její klavíristé Milan Dvořák nebo Radim Linhart.

Od vánočního koncertu je už jen kousek do nového roku. Vlaďka Bauerová se v něm rozhodně nudit nebude. Plánuje koncerty v divadle JoNáš, v Malém sále Besedy nebo v rekonstruovaném kostelíku U Ježíška. Chystá také recitály mimo Plzeňský kraj, uvažuje o vydání dalšího kalendáře s charitativním posláním a přemýšlí, kam vyrazí na cesty, protože cestování je její velká vášeň. „Ale teď se hlavně těším na vánoční koncert, na Evu Pilarovou a mé publikum," uzavírá.

Andrea Kalivodová: Publikum před svátky bývá srdečnější a spontánnější

ANDREA KALIVODOVÁ
Česká mezzosopranistka.
Narodila se v roce 1977 v Kroměříži.
Od dětství se věnovala zpěvu, absolvovala mezinárodní kurzy a stáže, získala řadu ocenění.
Vystudovala konzervatoř a Hudební akademii múzických umění v Praze.
Od roku 2003 působí jako sólistka ve Státní opeře Praha.
Věnuje se i operetě a písňové tvorbě.
Pravidelně koncertuje takřka v celé Evropě, několikrát také navštívila Japonsko, Koreu a USA.

SBOR CLAIRETON CHORALE
Funguje 13 let a vystřídalo se v něm více než 280 dětí, včetně dětí z dětských domovů.
Sbormistryní a zakladatelkou je Světlana Tvrzická.
Má za sebou řadu prestižních koncertů v Čechách i v zahraničí.
Spolupracuje například s orchestrem Felixe Slováčka, se Zdeňkem Bartákem, Jaroslavem Uhlířem, Ondřejem Soukupem… 

Jedna z nejpopulárnějších a také nejkrásnějších českých operních zpěvaček Andrea Kalivodová zazpívá v Měšťanské besedě dva dny před Štědrým dnem. V neděli 22. prosince od 19 hod. představí zde program, který osloví nejen milovníky klasické hudby.

Co jste si pro plzeňské publikum připravila?
Připravili jsme ryze vánoční program plný krásných skladeb. Zazní klasické skladby, árie z oper, písně z muzikálu, ale samozřejmě také koledy a vánoční či biblické písně. Ty ke svátkům jednoznačně patří. Navíc mým hostem při koncertě bude úžasný sbor Claireton Chorale.

Dá se říci, že to není koncert vyloženě pro milovníky klasické hudby, ale pro širší veřejnost?
Koncert z té klasické hudby nevybočuje. Ale svým složením je určený pro širokospektré publikum, je to efektní, líbivý a milý program. Mohou přijít třeba lidé, kteří by na ryzí operu nezavítali a kteří si chtějí užít vánoční atmosféru.

Mluvíte o vánoční atmosféře. Bývá publikum ve svátečním období jiné než jindy v roce?
Ano, ze své zkušenosti mohu potvrdit, že bývá srdečnější, uvolněnější a spontánnější. Doufám, že to tak bude i tentokrát.

V Plzni vystoupíte s klánovickým dětským sborem. Bude vás doprovázet po celý koncert?
Budeme se střídat a doplňovat. Já zazpívám část koncertu, pak vystoupí děti ze sboru samy se svými písněmi a nakonec samozřejmě zazpíváme i společně. Na spolupráci jsme se domluvili tak nějak oboustranně přes sbormistryni Světlanu Tvrzickou a já jsem za to velice ráda.

Chce se vám vůbec zpívat dva dny před Štědrým dnem? Nenakupovala byste raději dárky, nepekla cukroví nebo neodpočívala?
Chce se mi zpívat, mně se chce vždycky zpívat, je to moje poslání a radost a do Plzně se těším. Na dárky, cukroví, kapra a podobně samozřejmě taky dojde, času okolo svátků je dost. Mám moc ráda tradiční Vánoce a takové si je také udělám.