Co pro Vás znamená dětský film?
Film jako takový otevírá spoustu možných otázek a slouží k mnohým účelům. Někdy jej používáme pro zábavu, jindy k prohloubení prožívání dramat jiných. Dětský film napomáhá rozvíjet fantazii, kterou jako dospělí zapomínáme vnímat. Filmy na festivalu slouží dětem k pobavení a rodičům leckdy k poučení.   Příkladem může být snímek Vzhůru do vesmíru!, který uvádíme v letošním programu. Malá dívka prožívá krásné dobrodružství ve sběrném dvoře. Rodiče ji však původně vezli na tábor s poníky, ale ve svém pracovním vytížení si ani nevšimli, kde vlastně dívku nechávají. Také animovaný snímek Lila – dívka z knihy otevírá nové téma a poukazuje na velmi důležitý svět imaginace. Lila, jakožto postavička z knihy, chce zabránit tomu, aby na ni lidé zapomněli a ona skončila v zemi zapomnění. Dětský film tedy nabízí spoustu možností, jak prožívat a rozvíjet fantazii, což není důležité jen pro malé diváky, ale také pro jejich rodiče a prarodiče. Bylo by skvělé, kdyby festival také fungoval jako způsob trávení volného času rodičů s dětmi.

Jaké novinky můžeme očekávat během jubilejního desátého ročníku?
JUNIORFEST již dlouhých deset let má svou pevnou základnu v Plzeňském kraji. Festival jako takový roste – v letošním ročníku máme v programu více než 100 filmů, které jsou určené jak pro malé, tak velké publikum. Naší letošní ambicí je, aby se diváci vydali do kina i v odpoledních hodinách či podvečer, kdy nově nabízíme snímky vhodné jak pro rodiče s dětmi, tak teenagery. V soutěžní a nesoutěžní sekci věnované skupině 11-15 let nabízíme i snímky s odvážnějšími tématy. Uvádíme film ANTI, který se zaměřuje na fenomén graffiti nebo australský snímek EMO muzikál zobrazující vtipným způsobem život kluka vyznávající styl emo. Máme i zcela novou sekci „V hlavní roli dítě 14+“ věnovanou spíše dospělému publiku a prezentující snímky pro náročnější diváky. Příkladem může být snímek Léto 1993, jenž je vítězem jedné ze sekcí Berlinale. Je nám velkou ctí, že některé snímky budou uvedeny samotnými tvůrci, kteří přijedou na festival. Světovou premiéru filmu Vánoce s Mumínky přijede uvést paní režisérka Ira Carpelan. Očekáváme příjezd tvůrců z Polska, Itálie, ale také jsou ve hře delegace s Íránu či Austrálie. Je to jedinečná příležitost, jak se s těmito tvůrci setkat.

V programu máte uvedenou odbornou konferenci o co se jedná?
Jednou velmi důležitou novinkou festivalu je organizování odborné konference v plzeňském DEPO2015. Tato konference proběhne dne 5.11. a o možnosti registrace se můžete informovat na našich stránkách. Akce se zaměřuje na dvě velká témata. První z nich je věnováno česko-německým koprodukcím. K tématu se budou vyjadřovat odborníci z českého, ale také německého prostředí. Budeme moci opětovně přivítat Gerta K. Münteferinga, kterému čeští i němečtí diváci vděčí za takové skvělé seriály jako Pan Tau, Arabela nebo můj oblíbený animovaný film Velká sýrová loupež. Další část se zaměřuje na fenomén české pohádky. Při této příležitosti budou moci účastnící konference zhlédnout první ukázky z připravované pohádky Čertí Brko, kterou nám na festivalu představí producent filmu Ondřej Beránek. Tato dvou panelová diskuze bude probíhat na základě prezentací a diskusních panelů. Pokud máte zájem můžete navštívit naši konferenci a v odpoledních hodinách s dětmi oslavit naše 10. narozeniny během narozeninové party v DEPO 2015.