„Z pověření Ministerstva kultury České republiky připravujeme regionální přehlídky, v nichž si účastníci mohou vydobýt účast na národních festivalech," upozorňuje Petra Štěpánová z centra JOHAN. To právě začalo přijímat přihlášky k účasti v postupových přehlídkách v pěti oborech: dětské dramatické aktivity, loutkové divadlo, studentské divadlo, experimentující divadlo i umělecký přednes a divadlo poezie. Hlásit se mohou jednotlivci i divadelní spolky z Plzeňského a Karlovarského kraje. Přihlášky se přijímají během celého ledna. Uzávěrky jsou v únoru a březnu. Liší se podle oborů a soutěžních kol, do nichž se divadelníci hlásí. Přesné termíny uzávěrek přijímání přihlášek, stejně jako přihlášky k vyplnění a podmínky, za nichž se oblastních kol mohou zúčastnit, zájemci najdou na internetových stránkách http://johancentrum.cz/prehlidky/program.html Informace je také možné získat na telefonním čísle 775 131 900.

„Pořádáme celkem osm oblastních přehlídek," upozorňuje Roman Černík z centra JOHAN, který má na starosti jejich organizování a koordinaci. „Každý si může vybrat podle oboru a zaměření," pokračuje Roman Černík a upozorňuje, že např. o postup na národní festival Wolkerův Prostějov se bude bojovat v březnu v Klatovech v rámci festivalu Poezie na rynku. Národní přehlídky Loutkářská Chrudim se budou moci zúčastnit ti, kteří uspějí na regionálním festivalu Pimprlení, který se bude konat v Plzni koncem března (další podrobnosti najdete v tabulce pod tímto článkem).

Za divadelníky přijedou rádci

Přehlídky organizované centrem JOHAN však nejsou pouze místem, kde se bojuje o postup.

„Jde nám o vzájemnou tvůrčí inspiraci všech zúčastněných i o to, aby se skutečně staly významnou regionální událostí," připomíná Roman Černík a dodává, že proto je organizují v několika městech regionu, kde dochází k propojení s místními kolegy a spolupracovníky.

Součástí přehlídek jsou i diskuzní fóra a tvůrčí dílny, kde se účastníkům dostane odborných rad. „Naší specifickou aktivitou je putující metodická rada," poznamenává Petra Štěpánová a Roman Černík upřesňuje: „Ještě před konáním přehlídky se s námi přihlášení účastníci mohou domluvit, my za nimi přijedeme a jsme schopni jim poradit s dramaturgickou či režijní přípravou představení, stejně jako jsme schopni pomoci i s produkční částí, například se zapůjčením prostorů pro zkoušky, techniky či kostýmů a kulis."

Oblastní přehlídky pro divadelníky z Plzeňského a Karlovarského kraje centrum JOHAN organizuje od roku 1999.

Přehlídky 2014

Plzeňský poetický ševel (postupová přehlídka uměleckého přednesu v kategorii jednotlivců pro Plzeň a okolí)
14. února – Západočeská galerie

Poezie na rynku (postupový festival uměleckého přednesu a divadel poezie s výběrem na národní festival Wolkerův Prostějov)
21. – 23. března – Divadlo Klatovy

Přehlídka pantomimy a pohybového divadla
21. – 23. března – Divadlo Klatovy

Plzeňský Tajtrlík (oblastní přehlídka dětských, recitačních a loutkářských kolektivů z Plzně a okolí s výběrem na regionální přehlídku Tartas)
20. března – 1. ZŠ, Západní 18, Plzeň

Sušický Tajtrlík (oblastní přehlídka dětských, recitačních a loutkářských kolektivů z Klatovska a Sušicka a s výběrem na regionální přehlídku Tartas)
25. března – (místo bude upřesněno)

Pimprlení (regionální festival loutkového divadla s výběrem na přehlídku Loutkářská Chrudim)
29. – 30. března – Loutkové divadlo V Boudě v Plzni

Na hraně (regionální přehlídka experimentujícího a studentského divadla s výběrem na národní festivaly Šrámkův Písek a Mladá scéna v Ústí nad Orlicí)
11. – 13. dubna – Plasy

Tartas (regionální přehlídka dětských, recitačních a loutkářských kolektivů s výběrem na národní přehlídku Dětská scéna ve Svitavách)
25. – 27. dubna – Dobřany