Téměř celá devadesátá léta se v Plzni chodilo do klubů na Alici. Rocková kapela, kterou založil v Plzni Jiří 'Mikeš' Milý a v níž zpíval Dan Bárta, byla tehdy hodně populární a pamětníci nyní mají možnost zavzpomínat, proč tehdy Alici tak rádi poslouchali, a taky naživo ukázat svým potomkům, při čem se bavili před čtvrt stoletím.

Známé hity jako Ani náhodou, Hej, ty!, A to tě trochu bolí či Slepej mladej mrtvej zazní v sobotu 28. května v plzeňském kreativním areálu DEPO2015.

Kapela Alice právě tam uzavře své vzpomínkové turné s názvem 100/4, na které vyrazila na na začátku tohoto roku. Objela dvanáct českých měst a turné zakončí právě v rodné Plzni.

„Vyjeli jsme kdysi z Plzně a vracíme se do ní uzavřít si tuhle další kapitolku v dějinách skupiny. Ta šňůra je super, první dvě hraní jsme se trochu oťukli, bylo to drobet profesionálnější, ale pak už jsme to drtili jak zamlada," komentuje dosavadní průběh turné Dan Bárta a dodává: „Já si to užívám moc, až jsem se, upřímně řečeno, pozastavil nad tím, jak moc mě to baví."

Spokojený je před posledním koncertem turné i zakladatel a bubeník Jiří 'Mikeš' Milý, který říká, že dvě desetiletí staré písničky muzikantům naskočily hned. Stačily jen čtyři zkoušky před turné. A prý to byl příjemně strávený čas nejen po muzikantské stránce. „Po koncertech jsme většinou spali po hotelech, takže byl čas dát si společně i něco k pití a pobejt spolu," říká Jiří 'Mikeš' Milý. Slibuje, že v Plzni se fanoušci Alice mohou těšit na průřez třemi alby, která kapela během svého trvání do rozpadu v roce 1997 vydala. „Žádné nové věci nečekejte, jen staré pecky," vzkazuje návštěvníkům koncertu Jiří 'Mikeš' Milý.

Alice v Plzni stejně jako po celou dobu turné vystoupí ve své nejslavnější sestavě, vedle Dana Bárty za mikrofonem a Jiřím 'Mikešem' Milým za bicími, se na pódiu objeví také kytaristé Lumír Václavík a Martin Střeska a baskytarista Zdeny Podskalský.

I když od začátku turné muzikanti z Alice avizovali, že nejde o žádný comeback, ale jen chvilkové oživení vzpomínek, čeká je v létě ještě koncertování na pár festivalech, třeba 13. srpna v Sušici na festivalu Šumava Rock.