Už třetím rokem se poslední zářijový víkend,  letos 29. a 30. září, v Plzni a okolí otevřou dveře ateliérů, galerií, výtvarných škol a dalších míst, kde umění vzniká nebo se vystavuje. Pro návštěvníky je to příležitost poznat osobně ty, kdo tvoří v jejich okolí, seznámit se s výtvarnými technikami a třeba zkusit i sami tvořit.

“Naším cílem je co nejužší kontakt výtvarníků a publika,“ říká Jana Brabcová, autorka myšlenky a jednatelka pořádající společnosti Grafia. „Vemte děti a nechte je podle mapy nacházet ateliéry v centru Plzně – a máte program na celý den! Zkuste si techniky, pro které doma nejsou podmínky, dívejte se umělcům pod ruce. A když se rozhodnete nějaký artefakt koupit, máte ho navíc i se zážitkem,“ zve za výtvarníky do jejich ateliérů. 

Program je skutečně nabitý a je určen všem věkovým kategoriím. Na webu akce návštěvníci najdou profily umělců všech možných výtvarných oborů počínaje kreslením, malováním, přes sochařství, design, keramiku, fotografii, módní návrhářství, grafiku, šperk až po netradiční druhy umění. Mezi umělci jsou členové Unie výtvarných umělců, ale i výtvarníci na startu kariéry.

Řada návštěvníků se chystá krom výstav také na výtvarné workshopy, ať už jde o oblíbené sochání z porobetonu a tvorbu mozaiky v bývalém Prioru, poté Tescu na Americké, nebo například malování v Galerii města Plzně. V Pivovarském muzeu si zase vyzkouší točení na hrnčířském kruhu, enkaustiku či pletení košíků z pedigu. Zdarma otevřou své dveře plzeňské galerie i Dům historie Přešticka. Chybět nebude ani katedra výtvarné výchovy a kultury Pedagogické fakulty ZČU, Galerie Jaroslava Sutnara, SSUPŠ Zámeček či DEPO2015.

Na sobotní večerní Artparty v Papírně na plzeňských Slovanech jsou zváni nejen umělci, ale i návštěvníci.

Body v mapě jsou roztroušeny po celém Plzeňském kraji – jsou tedy skvělou příležitostí k rodinnému výletu autem nebo na kole. Ateliéry budoumezi 14. a 20. hodinou po oba dny otevřeny nejen v Plzni, ale i v Klatovech, Přešticích, Horní Bříze, Břasích, Nových Mitrovicích, Chválenicích, Starém Plzenci, Zruči-Senci, Křimicích, Újezdě, Dolní Bělé, Čachrově, Dobřanech…

Na své si přijdou i ti, kteří už předem myslí na vánoční dárky; někteří umělci totiž nabídnou svá díla k prodeji. Dárek tak může být nejen za skvělou cenu, ale i s příběhem od autora.

Tištěné mapy budou k dispozici v městských infocentrech, mapu si ale můžete stáhnout i do mobilu.

Veškeré podrobnosti, program a mapa ke stažení jsou na webu akce www.otevreneATELIERY.cz. Všechny vstupy jsou zdarma.

Výstava Pohřebnictví v době baroka. Miroslav Tříska instaluje Jeruzalémský kříž.
Jak se pohřbívalo v baroku? Ukazuje výstava