Na sobotní vítězství 3:2 navázali v neděli Indiáni výhrou 5:1 a před dvěma odvetami na Moravě vedou v sérii už 2:0 na zápasy.

Vítěznou trefu Západočechů vypálil už v prostřední části Pletka, ale teprve při gólové teči Johnsona v poslední třetině dal trenér Marian Jelínek průchod radosti.

Skáče celá Plzeň, hlaholila v těch chvílích zaplněná hala. Zněl bouřlivý aplaus.

„Jestliže v sobotu podle názoru soupeře lepší tým prohrál, teď lepší tým vyhrál,“ říkal po boji plzeňský asistent Milan Razým.

Stejně jako v sobotu provázela duel kdo s koho elektrizující atmosféra.

Ale bylo nač se koukat.

Velký zápas hrál domácí kapitán Straka, ale vůbec celý tým včetně brankáře Svobody, který kryl jednatřicet střel Valachů.

V úvodu Plzeňští promarnili početní výhodu, přesto šli do vedení.

Když se potrestaný Linhart vrátil na led, vyjel zpoza zlínské svatyně Havlíček a z ostrého úhlu prostřelil Sedláčka.

Straka pak trefil gólmanovo rameno a neuspěl ani dorážející Duda. Svoboda zase betonem vytěsnil tvrdý pozdrav Linharta od modré.

Přibývalo osobních šarvátek. O boxerskou vložku se postarali Frolo s Čechem.

Po pauze domácí přečkali krátké oslabení ve třech i následnou hru ve čtyřech.

Na Svobodu zblízka nevyzrál Leška.

Také Západočeši si pak zkusili hrát v pěti na tři. Před Sedláčkem rozjeli kombinaci a volný Pletka se trefil mimo dosah marně zasahujícího gólmana.

„Už první inkasovaný gól byl hodně nešťastný a tohle byl klíčový moment. Do té doby byl zápas herně vyrovnaný, pak už jsme přece jen tahali za kratší konec,“ připustil zlínský trenér Rostislav Vlach.

Naději pro hosty ještě v závěru druhé části vykřesal Honejsek, jehož nahození si do vlastní brány srazil vracející se obránce Marušák.

„Není mi už dvacet, takže mě to z klidu nevyvedlo,“ říkal zkušený bek.

Navíc v poslední třetině vše napravil.

Předtím ještě obránce Jeřábek vyslal do brejku Kratěnu, ale ten zblízka Sedláčka nepřekonal.

Až v 51 minutě našel Kaberle u modré ideálně rozjetého Pituleho a ten šlehl puk přesně k tyči.

A chvíli poté přišla Marušákova chvíle. V početní výhodě pálil od modré a odrazem od spoluhráče Johnsona zvýšil vedení Plzně na 4:1. „Nick si v kabině po zápase cosi ledoval, takže zjevně tu střelu tečoval,“ usmíval se Marušák.

Stadion slavil vítězství. Kluci děkujeme, skandovaly ochozy, ale hosté porážku kousali těžko. Čajánek se pustil do půtky s Mrňou, a z hostů do ní zasáhl holí Linhart. V 60. minutě pak ´beranům ´na cestu domů přibalil pátý gól Pletka.

Odvety ve Zlíně jsou na programu ve středu a ve čtvrtek. Plzeňští vyrazí na Moravu s denním předstihem.

HC Plzeň 1929 - PSG Zlín 5:1