Nový ročník hokejové extraligy startuje v pátek, ale obhájci bronzu ze Škody Plzeň vstoupí do soutěže až v neděli. Předtím je totiž ještě čeká žhavá generálka. V Lize mistrů se ve čtvrtek Indiáni střetnou s norským týmem Stavanger Oilers o postup ze skupiny J do vyřazovací fáze. Zápas v HM Areně začíná v 18.00 hodin.

Půjde o hodně. Jen vítězství posune Indiány do play-off Champions Hockey League za už jistě postupující Nitrou.

A cíl Škodovky?

„Chceme vyhrát, postoupit a tak se dobře naladit na nedělní extraligový zápas s Třincem," vyhlásil trenér Michal Straka. Právě ve Stavangeru zahájili Plzeňští svou premiérovou misi v Lize mistrů výhrou 3:0, jenže pak si situaci zkomplikovali dvěma porážkami s Nitrou.

Zvlášť poslední domácí prohra se slovenským mistrem 2:4 kouče mrzí. „Vedli jsme 2:0, měli jsme zápas pod kontrolou, ale ve druhé třetině jsme vypadli ze hry. Zbytečnými vyloučeními jsme nahráli soupeři, který bojovností utkání otočil," zlobil se Michal Straka.

Hráčům dal své rozladění patřičně najevo. „Nešlo ale jen o ten jediný zápas, ale o celé přípravné období. V pohovorech jsme hráčům sdělili, co od nich očekáváme a na čem by měli zapracovat," uvedl trenér.

Ze sestavy Indiánů také dočasně vypadl kanadský útočník Colton Yellow Horn. „Colton musí zapracovat na fyzičce. Zatím na to dostal týden, pak se uvidí," sdělil Michal Straka.

Trenér se ale musí obejít také bez Ryana Hollwega, kterého zítra čeká lehčí operace kolena, dlouhodobě zraněného Miroslava Preisingera a fit není ani bek Pertr Kadlec. Chybět bude i po utkání s Nitrou potrestaný obránce David Sklenička a navíc Plzeň proti Olejářům nemůže postavit ani čerstvou posilu slovenského reprezentanta Tomáše Hrnku. „Tomáš není zapsán na soupisce pro Ligu mistrů, a nemůže hrát," potvrdil Michal Straka.

Do souboje o postup tak vyšle mladíky. Vedle sedmnáctiletého obránce Davida Kvasničky i Jana Holého (21) a v útoku Petra Kodýtka (18).

Norští mistři z přístavního města naposledy v úterý podlehli v Nitře těsně 1:2. „Nitra ten zápas znovu urvala bojovností. Pokud dnes chceme uspět, musíme vydržet hrát naplno celý zápas. Lehkovážnost si už nemůžeme dovolit," zdůraznil kouč.

„Máme to stále ve svých rukou. Věřím, že s podporou fanoušků rozhodující zápas se Stavangerem zvládneme a postoupíme dál," vyhlásil útočník Tomáš Svoboda.

Lístky na utkání k stání i k sezení stojí 50 Kč, majitelé permanentek mají vstup zdarma.