Sedm let společně válčili. V hokejové extralize táhli Martin Straka a Tomáš Vlasák plzeňskou ofenzivu. Spolu dobyli mistrovský titul.

Teď se týmoví parťáci a dvě výrazné osobnosti po roční pauze znovu setkávají. Už ne na ledě, ale v zákulisí plzeňského klubu.

Vlasák, který po nevydařené sezoně ve Slavii ukončil kariéru, bude šéfovi hokejové Škodovky Strakovi pomáhat jako sportovní manažer.

„V Plzni jsem prožil skvělých sedm let. Vím, co Martin Straka dokázal, ať už v NHL, v nároďáku nebo v extralize, a jsem rád, že s ním mohu dál pracovat," řekl ve středu Tomáš Vlasák. „Škodovka buduje silný, perspektivní tým. Chci se na tom podílet, i když zpočátku to nebude jednoduché," doplnil trojnásobný mistr světa.

Plzeň pro vás byla jasnou volbou nebo jste zvažoval i jiné možnosti? Třeba si ještě prodloužit hráčskou kariéru?
Ne, v tom jsem měl jasno. Je mi čtyřicet let, a i kdyby sezona dopadla líp, tak bych skončil. Nabídka pokračovat v manažerské funkci přišla
 i od majitele Slavie pana Pittra, ale pro mě byla prioritou Plzeň. S Martinem jsme se domluvili už před rokem a teď jsme jen vše dotáhli do konce.

Co by mělo být náplní vaší práce?
Podílet se na budování áčka, což mimo jiné obnáší sledování hráčů v extralize 
i v nižších nebo juniorských soutěžích a výběr možných posil pro první tým. Ale také papírování ohledně smluv hráčů, vyřizování hostování nebo střídavých startů.

Bylo těžké říct si končím a udělat v kariéře ostrý střih?
Ani ne. Hrát do nekonečna nejde a nabídka od Mártyho (Straky) byla šancí začít další kapitolu. Hokej, zápasy a to vše kolem mi bude chybět, ale těším se na nové výzvy. Je úžasné být u toho, když se tým skládá a vzniká mozaika, která, když zapadne, tak přijdou úspěchy a třeba i další titul.

Jenže plzeňské mužstvo je téměř pohromadě.
Tým je z devadesáti procent hotový, ale chci ještě nějaké hráče doporučit.

Třeba Václava Pletku, který hostoval ve Slavii, ale pořád je pod smlouvou v Plzni?
O konkrétních jménech se budeme s Martinem Strakou teprve bavit. Ale vzhledem
k tomu, že bratislavský Slovan bude nejspíš pokračovat v KHL a tím přijdeme o Mario Bližňáka, je vše otevřené.

Jak silná bude Škodovka?
Tým vypadá dobře. Vidím zde ten správný mix mládí
a zkušenosti, na kterém se dá stavět. Machovský je skvělý gólman a kvalitu má i obrana. Ani útok není špatný, ale ofenzivu bude třeba ještě doplnit, zvlášť když teď ztratíme Maria (Bližňáka). Hledáme doma, ale i v zámoří.

Jaký je váš vztah k vyřizování formalit, k papírování?
Smích. No celý život jsem zodpovědný, v papírech mám pořádek a věřím, že to tak bude i teď. Na začátku mi pomůže Jarda Zavoral (Vlasákův předchůdce), ale budu se muset zakousnout do studia řádů a předpisů.

S Martinem Strakou jste byli parťáky. Změní se to nyní?
Dohodli jsme se na rozdělení pravomocí a tím je vše dané. Ale ani jinak nemám problém říct Martinovi svůj názor přímo a ne jen přikyvovat. Možná i proto si mě vybral.

Blížící se start národního týmu na mistrovství světa v domácím prostředí provází velké očekávání. Vy ho sdílíte?
Hrát o medaile doma je vždy ošidné. Tým to nabudí, na druhé straně budou hráči pod obrovským tlakem. Může to dopadnout jakkoliv. První krok je dostat se do čtvrtfinále a v něm pak uspět. Sílu i kvalitu na to ale nároďák má.

Jakou šanci zahrát si na šampionátu má dvacetiletý plzeňský útočník Dominik Simon?
Přál bych mu to. Toho kluka sleduji celou sezonu. Extraligu nezačal nejlíp, ale postupně se neskutečně rozjel
a v nároďáku v tom pokračuje. V příští sezoně by měl Dominik patřit k naším esům.