V úterý zkušený forvard také v Plzni fandil fotbalistům Viktorie v úvodním duelu Ligy mistrů s Manchesterem City.

„Zápas jsem si maximálně užíval. A i když Viktorka prohrála 0:3, ostudu rozhodně neudělala," prohlásil Vlasák.

„Vidět v akci hráče jako jsou Touré, Agüero nebo Kompany, je zážitek. Jak ve složitých situacích zvládají míč, jak vše řeší v maximální rychlosti, to je úžasná podívaná," uvedl trojnásobný mistr světa a od jara s plzeňskou Škodovkou i český šampion.

Skóre nula tři však vyznívá pro Viktorii hodně nepříznivě.
Možná na papíře. A pro někoho, kdo ten zápas neviděl. Kluci to utkání odmakali na sto procent. Nehráli žádného ´zanďoura´ a nesložili se, ani když na začátku druhé půle během deseti minut třikrát inkasovali. Kdyby jim přálo víc štěstí, mohli dát i gól. Přitom je třeba si pořád připomínat, že Manchester je špičkový evropský klub s obrovskou kvalitou.

Jenže nesmírně silní jsou i další soupeři Plzně ve skupině D – Bayern Mnichov a CSKA Moskva. Může Viktoria vůbec pomýšlet na lepší výsledky, než byl ten úterní?
Rozhodně. Každý zápas s tak věhlasným soupeřem je velkou zkušeností. Řada hráčů Viktorky to zažila možná poprvé a příště už bude vše zase jiné. Bayern sice stavím kvalitativně ještě výš než Manchester, ale souboje
s CSKA vidím otevřené.
S Moskvou by se měla Viktorka utkat o třetí místo a postup do Evropské ligy.

Vám vstup do nového ročníku extraligy vyšel, takže v týmu vládne spokojenost?
Vždycky je dobré, pokud se vám povede start a hned získáte nějaké body. Ale pořád je to jen začátek, takže ty dvě výhry nesmíme přeceňovat.

Hřeje vás alespoň, že k dobré defenzivě a jistým výkonům brankářů přibyla teď v extralize i větší úspěšnost ofenzivy?
Nechci to zakřiknout, ale oproti přípravě se nám v útoku daří mnohem víc. Posilou a oživením ofenzivy je přitom hra Martina Straky.

A to si plzeňský kapitán až téměř do startu extraligy rozmýšlel, zda ještě vůbec bude hrát. Snažil jste se ho jako parťák nějak zviklat?
Ne. Tohle si musel Márty v sobě vyřešit sám. Dobře vím, jaké to je, když do vás ze všech stran někdo hučí, že byste měl dělat to či ono. Ale vnitřně jsem byl přesvědčen, že si kariéru ještě prodlouží, a je dobře, že to tak dopadlo.

Pomohlo třeba, že v realizačním týmu působí jako asistent trenéra Martinův starší bratr Michal, který mu řekl: „brácho, nejde to jinak, musíš hrát?"
No, starší brácha by se měl poslouchat. Jenže Márty má svou hlavu (smích).

S Martinem Strakou teď znovu excelujete v elitním plzeňském útoku, ačkoliv v minulém play-off vás trenéři po letech roztrhli. Prospěla vám určitá odmlka?
Ono není v extralize nic zvláštního, že dlouholetí parťáci jdou na chvíli do sebe. Týmu to tehdy pomohlo a teď se zdá, že spolupráce funguje jako dřív. Zapadá do ní i práce Radka Dudy a lze si jen přát, aby nám to vydrželo.

Už zítra vás v Praze prověří souboj s ambiciózní Spartou. Jak se na zápas s jedním z horkých favoritů nového ročníku chystáte?
Stejně jako na každého soupeře v extralize. Trenéři nám na videu rozeberou hru Sparty, upozorní, na co si musíme dávat pozor. Sparta přes léto asi nejvíc posilovala, do nákupů hráčů vložila dost peněz a prahne po úspěchu. To my ale také a v Praze chceme urvat nějaký bod. Nejlépe všechny tři.