Oceláři v třaskavém souboji aktuálně nejlepších týmů zvítězili 3:1 a devátou výhrou v řadě uťali vítěznou šňůru Škodovky. Ta poprvé po 11 zápasech nebodovala a naprázdno vyšla po devíti vítězstvích. Přesto Indiáni zůstali v čele neúplné tabulky soutěže.

Bitvu titánů, které chyběli jen diváci v hledišti, přitom Indiáni otevřeli bleskovým úderem. Rozjetý Mertl předložil puk před třineckou branku, kam se prosmýkl Suchý a trefou mezi nohy gólmana Štěpánka otevřel skóre jen po 24 sekundách hry.

Oceláři se ale postupně oklepali a gólman Pavlát, který v běžící extralize zasáhl do boje poprvé místo jedničky Frodla, zažíval horké chvilky. Zadinův nájezd ještě zlikvidoval, ale domácí útok pokračoval a Chmielewski v sedmé minutě zásahem ze vzduchu srovnal.

Hrál se útočný hokej, gólem povzbuzení domácí měli územní převahu a Pavlát musel častěji zasahovat než jeho protějšek Štěpánek. Smírný stav se však neměnil.

Ilustrační foto.
Testy někde odhalily ohniska, jiné domovy jsou bez nákazy

Hosté přečkali v závěru třetiny i první třineckou přesilovku a dokonce mohli v oslabení skórovat. Po Stříteského zadovce se na Štěpánka rozjel Gulaš, ale gólman nejproduktivnějšího muže soutěže vychytal. Možná klíčový moment zápasu.

Oceláři totiž před pauzou ještě zaútočili a v čase 19:59 rozjetý Jašek gólem do šatny strhl vedení na stranu domácích.

Zápas pokračoval v rychlém tempu. Na střely sice vedli výrazně Třinečtí, ale hosté podnikali rychlé protiútoky a v koncovce byli nebezpečnější. Gólmani na obou stranách se však překonávali.

Na Štěpánka po spolupráci s Gulašem nevyzrál Suchý a obrovskou šanci spálil v nájezdu Kracík. Zkusil kličku do forhendu, ale puk za čáru nedostal stejně jako dorážející Rob.

Plzeňské obraně zase zamotal hlavu Dravecký, ale také 21letý Pavlát byl pozorný a poradil si i s Hrňovým pokusem. Bleskově se pak přesunul k druhé tyči proti Růžičkovi, puk udržel před čárou a vysloužil si pochvalu i od třineckého kanonýra.

V třetí třetině se škodováci tlačili ze všech sil za vyrovnáním, ale neuspěli ani v přesilovce. Třinec chtěl zase přidat uklidňující třetí gól, ovšem také Pavlát při své extraligové premiéře za Plzeň odolával.

V závěru hosté ve snaze urvat alespoň bod sáhli ke hře bez brankáře a Doudera do opuštěné klece zpečetil výhru Ocelářů. Ještě předtím Pavlát už už mířící z ledu na střídačku, stihl skokem krýt jednu z třineckých ran.

Škodovka pokračuje ve výpadech k soupeřům, když ve čtvrtém díle série zamíří v neděli do Karlových Varů. První derby hokejového západu v sezoně začíná v 15.30 hodin.

Hlasy trenérů

Marek Zadina (asistent trenéra Třince): „Byl to oboustranně super zápas. Věděli jsme o přednostech soupeře, věděli jsme jak výborně forčekují, jak jsou agresivní, jak dohrávají souboje. Zápas pro nás začal smolně, ale tohle nás nakoplo, tým se semknul. Čekali jsme ale těžké utkání, což se potvrdilo. Mělo to vysoké parametry. Za výhru jsme velmi rádi, protože Plzeň hrála velmi dobře."

Jiří Hanzlík (asistent trenéra Plzně): „Třinec má vysokou individuální kvalitu kádru. V některých momentech náš tým hrál z až příliš velkým respektem, což na led nepatří. Dnes vyhrál lepší tým. Pochválil bych našeho mladého gólmana Pavláta, který se s prvním zápasem na ledě těžkého soupeře vyrovnal perfektně."

HC OCELÁŘI TŘINEC – HC ŠKODA PLZEŇ 3:1

Třetiny: 2:1, 0:0, 1:0. Branky a nahrávky: 7. Chmielewski (Marcinko), 20. Jašek (M. Kovařčík), 60. M. Doudera – 1. Suchý (Mertl, Gulaš).
Rozhodčí: Sýkora, Šír – Hanzlík, Ondráček.
Vyloučení: 1:3.
Bez využití.
Střely na branku: 38:20.
Bez diváků.
Třinec: Štěpánek – M. Doudera, Gernát, D. Musil, Galvinš, Kundrátek, Jaroměřský – Martin Růžička, Vrána, M. Stránský – Chmielewski, Marcinko, F. Zadina – O. Kovařčík, Jašek, M. Kovařčík – Dravecký, Roman, Hrehorčák – Hrňa. Trenéři: Varaďa, M. Zadina a Raszka.
Škoda Plzeň: Pavlát – Lang, Stříteský, Vráblík, Čerešňák, Budík, Jiříček, Kaňák – Suchý, Mertl, Gulaš – Pour, P. Musil, Kantner – Stach, Kracík, Rob – Straka, Kodýtek, Malát. Trenéři: Čihák, Hanzlík a Špaček.