V Plzni se v předvánočním čase strhne atraktivní hokejová bitva. Ve šlágru 29. kola extraligy a v posledním utkání před Štedrým dnem se v úterý třetí Škodovka utká s lídrem z Liberce.

Zápas celků z popředí tabulky začíná v HM Areně za asistence televizních kamer v 17.20 hodin.

Favoritem jsou hosté, kteří se v čele extraligy utrhli do brejku. Před druhým v pořadí Mountfieldem HK vedou Bílí Tygři už o deset bodů a ještě o bod větší náskok mají před Plzní. Navíc Liberečtí minulých šest zápasů vyhráli a ztratili při tom jen dva body.

„Souboj s nejlepším týmem soutěže je výzvou sám o sobě, teď se k tomu přidává i chuť překazit Liberci vítěznou sérii. Navíc v situaci, kdy se na nás tlačí celky za námi, chceme v domácím prostředí maximálně bodovat," prohlásil plzeňský trenér Michal Straka.

Zároveň si je ale vědom síly Liberce. „Vyzrálý soupeř má silné všechny čtyři útoky, solidní obranu, kam si teď navíc z Finska přitáhli zkušeného Mojžíše, a dva gólmany v nejlepším věku. Proto je Liberec tam kde je, ale jak už jsem řekl, doma chceme potvrdit předchozí výhru v Olomouci.," vyhlásil bojovně Straka.

Ovšem indiánská sestava není ani po reprezentační pauze optimální. Do hry už sice zasáhne uzdravený snajpr Dominik Kubalík, ale na marodce vedle dlouhodobě zraněných Ryana Hollwega a Nicholase Johnsona zůstává oproti očekávání obránce Petr Kadlec a s českou dvacítkou odletěl do Finska i David Sklenička. Navíc v útoku se už neobjeví Marcel Hossa, který dal Plzni vale a zamířil do Třince. „Káca (Kadlec) není ještě úplně fit a nejspíš naskočí až po Vánocích. Jsme alespoň rádi, že z nároďáku se vrátili zdraví Jeřábek s Kubkou," uvedl hlavní kouč.

Do utkání vyšle hned dvojici noviců – slovenského obránce Kristiána Kudroče a do útoku Erika Hrňu, nejlepšího střelce minulé extraligy, který se do Plzně přesunul z Třince výměnou za Jána Sýkoru. „Jak Kudroč, tak Hrňa jsou zkušení a rozhodně s nimi počítáme," potvrdil Straka.

Rozjetý Liberec si zase pamatuje, že po výhře v Plzni bral v odvetě pod Ještědem jen bod po penaltové prohře 4:5. „Plzeň hraje důrazný hokej, což potvrdila v obou vzájemných zápasech v sezoně. Po reprezentační pauze bude důležité znovu dobře začít a i my potřebujeme dál sbírat body. Potěšitelné je, že jsme opět v plné síle," avizoval asistent libereckého trenéra Vladimír Čermák.