Hned po návratu z reprezentačního kempu zapadl třiadvacetiletý útočník do tréninkového drilu v Plzni.

V pondělí večer odehrál Lev přípravný duel na Slavii a zapojí se i do dnešního domácího souboje s Karlovými Vary (od 17.30 hodin).

„Makat se musí," usmívá se rokycanský rodák a objev uplynulé extraligy.

Do té dravý forvard vstoupil jako hráč pro třetí čtvrtou lajnu, ale postupně se vypracoval v jednu z opor plzeňské Škodovky.

To neušlo pozornosti stavitelů českého týmu pro mistrovství světa 2015 v Praze.

Jaké bylo nakouknout poprvé do reprezentace?
Něco výjimečného. A také jsem byl za tu šanci hrozně rád. Už proto, že tréninky probíhaly v maximálním nasazení, v rychlosti, což mi hodně otevřelo oči. Ukázalo se, kolik práce je ještě přede mnou.

Co vás napadlo po příchodu na sraz? Proboha, co tady dělám? Nebo spíš, že je to šance, které je třeba se chytit?
Ani jedno. Zpočátku jsem se hlavně rozkoukával, ale po prvním tréninku ze mě tréma spadla a já se mohl soustředit na hru, na svůj výkon.

Co vám říkali reprezentační trenéři? Proběhly nějaké individuální pohovory?
Spíš jsme se bavili o herním stylu. Trenéři nám říkali, jak napadat soupeře, jak zakládat útoky a podobné věci.

Udržet se v širším kádru českého týmu i nadále, to je asi velká motivace?
Pro mě obrovská. Minulá sezona v Plzni mi docela vyšla, a pokud bych na to dokázal navázal, mohl bych si třeba s nároďákem zahrát některý ze zahraničních turnajů. Tam by měli trenéři vzít právě mladší hráči, aby se otrkali.

V extralize jste zazářil, střílel góly. Jenže teď se budou od vás stejné nebo ještě lepší výkony očekávat. Počítáte s tím?
Jsem si vědom, že zopakovat dobrou sezonu nebude lehké, ale já si nějaký tlak nepřipouštím. Nestresuju se. Alespoň zatím (úsměv). Beru to jako výzvu a chci hrát ne jako loni, ale ještě o nějaký ten stupeň líp.

Už jste si na hřišti zvykl na posun modrých čar, zúžení středního pásma a naopak na delší třetiny před oběma brankami?
Zpočátku to byla hrůza. Pořád jsem byl v ofsajdu. Střední pásmo se zcvrklo o tři metry a najednou tu chybí prostor na přihrávky, na kombinaci. Postupně si ale člověk zvyká.

Je znát, že na ledě jste teprve třetí týden a tým se oproti minulé sezoně výrazně proměnil?
Zatím si souhra sedá.

I proto jste se Slavií prohráli 1:4?
Utkání se nám nepovedlo. Začali jsme špatně, soupeř na nás vlítl a měl víc ze hry. A když jsme se potom zvedli, tak jsme jen rozchytali Adama (Svobodu) v brance Slavie. Ze spousty střel jsme mu dali jediný gól. Teď proti Varům se musíme zlepšit.

Dopoledne běžný trénink, večer zápas. Jak takový zápřah snášíte?
Musí se to skousnout. V téhle fázi přípravy je to pořád hlavně o nabírání kondice. Na pilování formy dojde tak dva týdny před extraligou.