Slezané mají navíc jeden primát. Jako prvním se jim povedlo dojít na vrchol pro Masarykův pohár z předkola. Dosud nejblíže byla v roce 2012 Kometa, která však v boji o titul podlehla Pardubicím.

Úvod rozhodujícího duelu lépe vyšel domácím, kteří vletěli na soupeře a několikrát pořádně zaměstnali Machovského. Ten však odolal. To ale už neplatilo o 14. minutě, kdy ho z osy kluziště bryskní ranou prostřelil Marinčin. K vidění byl zajímavý hokej.

Finále play off hokejové extraligy - 6. zápas: HC Oceláři Třinec - Mountfield Hradec Králové, 28. dubna 2023, Třinec. Trenér Třince Zdeněk Moták s pohárem pro vítěze
Moták ven? Nepodělal jsem se z toho, vzpomíná trenér mistrovského Třince

Trefa slovenského reprezentanta jako by nakopla hradeckou ofenzivu, která se začala cpát před Kacetla, ten byl však pozorný a likvidoval možnosti Mountfieldu, včetně té největší z hole Radovana Pavlíka, který najížděl na třineckou branku sám.

Blízko úspěchu byl Hradec i ve druhé části, Kalina mířil jen do tyče. Lépe si v zakončení nevedl ani Třinec, Marinčin tentokrát Machovského neprostřelil. Stejně jako v závěru dvacetiminutovky na opačné straně Filip Pavlík Kacetla.

Finále play off hokejové extraligy - 6. zápas: HC Oceláři Třinec - Mountfield Hradec Králové, 28. dubna 2023, Třinec. Libor Hudáček z Třince a Marian Adámek z Třince a Milan Doudera z Třince.
Co stálo za ziskem titulu? Odhodili jsme ega, popisuje třinecký hrdina Hudáček

V závěrečné části si Oceláři minimální náskok zkušeně hlídali, dlouho nedávali soupeři možnost vyrovnat. Až necelých 14 minut před koncem propálil vše před sebou Rosandič. Do prodloužení však dění nedošlo. Když se zdálo, že nastavení je nevyhnutelné, prostřelil z úhlu Machovského Hudáček a rozhodl. Do prázdné brány pak vše pečetili Nestrašil a Daňo.

Oceláři Třinec – Mountfield HK 4:1 PP (1:0, 0:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 14. Marinčin (Voženílek), 57. Hudáček (Voženílek, Nestrašil), 59. Nestrašil, 59. Daňo – 47. Rosandič. Rozhodčí: Hribik, Šír – Ondráček, Hynek. Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 5400 (vyprodáno). Konečný stav série: 4:2.

Třinec: Kacetl – Marinčin, Smith, Čukste, J. Jeřábek, Mar. Adámek, Doudera – M. Růžička, Marcinko, Daňo – Hudáček, Voženílek, Nestrašil – Kurovský, M. Roman, Dravecký – Hrňa, Vrána, Chmielewski – Svačina. Trenéři: Moták a Országh.

Mountfield: Machovský – Jank, McCormack, Kalina, Blain, Rosandić, F. Pavlík – R. Pavlík, Miškář, Werek – Perret, Lalancette, Jergl – Zachar, Kev. Klíma, Okuliar – Eberle, Lev, Pilař – Smoleňák. Trenéři: Martinec, Svoboda a Hamara.