Přes sedm tisíc diváků nejprve minutou ticha uctilo památku bývalého plzeňského fotbalisty, reprezentanta Jiřího Sloupa, který ve středu zemřel. Čestné buly následně vhodil dlouhá léta nejlepší házenkář světa Filip Jícha (na snímku).

V utkání 31. kola porazil nejlepší tým soutěže doma Spartu Praha 3:1.Zdroj: Deník / VAIZ Zdeněk

V úvodní třetině ještě nebylo znát, že hraje první s devátým a tradiční rivaly  dělí v tabulce propast 26 bodů. Hrál se oboustranně svižný hokej, ani jeden z týmů se však nedostával do vyložených šancí. A těch pár výjimek zlikvidovali gólmani, domácí Svoboda a Aittokallio v brance hostů. Až v první přesilovce domácí zahrozili. Mertl se obtočil u bližší tyče, gólman stihl reagovat a proti Indrákově dorážce z mezikruží se Aittokallio roztáhl na brankové čáře.

Jenže do druhé třetiny vlétla Plzeň jako uragán a soupeře zdrtila třemi zásahy během pěti minut. Nejprve domácí využili tlak ze zbytku početní výhody z úvodní části. Ve chvíli kdy vyloučený sparťan skočil na led, puk po Čerešňákově ráně přeletěl za Aittokalia a Gulaš kotouč usměrnil do odkryté branky. Gól musel ještě posvětit videorozhodčí. Prakticky vzápětí, jen po 34 sekundách, přidal po Kracíkově střele  druhý gól zblízka Indrák. Mezi plzeňskými obránci se do šance prosmýkl Kumstát, ale Svoboda jeho ránu zkrotil lapačkou. Pražany ovládlo podráždění, byli nedisciplinovaní a v čase 24:58 potom v další přesilovce po Kratěnovo pobídce zvýšil Mertl na 3:0. Škodovka ovládla hru a místy předváděla až exhibiční výkon. Po jednom z rychlých protiútoků ještě Schleiss trefil tyčku branky hostů. V závěru třetiny ale domácí polevili a pozornost Svobody zkoušel Pech s Vránou, který ale minul branku.

V utkání 31. kola porazil nejlepší tým soutěže doma Spartu Praha 3:1.Zdroj: Deník / VAIZ Zdeněk

Až v 51. minutě naději pro hosty vykřesal v přesilovce trefou zblízka Vrána. Času do konce bylo ještě dost, ale Plzeň už další komplikace nepřipustila a došla si pro tři body. Na ledě ale ještě vzplály emoce, když pro nesportovní chování nedohráli zápas plzeňský Mertl a hostující Švrček. „Poslední utkání před reprepauzou nám nevyšlo, ale proti Spartě jsme si spravili reputaci. Naše hra měla nasazení i drajv a kluky musím pochválit. Malinká okénka, která jsme tam měli, vyřešil jistě Míra Svoboda,“ hodnotil výkon  plzeňský asistent Jiří Hanzlík. 

„Odehráli jsme sice výbornou první třetinu, ale hned po přestávce jsme inkasovali a znovu nás opustila sebedůvěra. Soupeř z toho vytěžil další dva góly, a i když jsme se ještě do zápasu vrátili, nic nám to nepřineslo,“ litoval  sparťanský asistent Jaroslav Nedvěd.

Zemřel fotbalový internacionál Jiří Sloup.
Zemřel fotbalový internacionál Jiří Sloup, prohrál boj s rakovinou