Škodovka do odvety s Hradcem vlétla aktivně. Martin Lang pálil z pravého kruhu, brankář Mazanec však střelu vyrazil. Frodl na opačné straně zase kryl Smoleňákův nájezd.

Dál útočnější Plzeň pak v sedmé minutě otevřela skóre. K brejku nasadil Kodýtek a trefou do horního růžku zlomil dlouhé mlčení indiánských střelců. Právě Kodýtek byl v závěru předminulého souboje v Liberci posledním ze škodováků, kdo skóroval.
V přesilovce po obkroužení branky hostů zakončoval Stach. Jenže neuspěl stejně jako v už rovnovážném stavu po nájezdu Malát. Jenže Hradečtí následně přidali a srovnali hru i skóre.

Po závaru se Smoleňák ještě neprosadil, nerozhodného Šaldu v nájezdu vychytal Frodl, ale před pauzou znovu Smoleňák po rychlé kombinaci skóroval.

V úvodu druhé části přečkali domácí oslabení, měli být znovu vyloučení, ale Sklenář gestem fair play udělený trest odvolal. Plzeňští pak soupeře sevřeli a Stříteského střela od modré zaplula s přispěním teče za Mazance. Gól byl uznán až po konzultaci s videem a jeho autorem byl označen Přikryl.

Zápas pokračoval ve svižném tempu. Po chybě hradeckých beků se na Mazance řítil Martin Lang, bekhendem však gólmana nepřekonal. Chuť si juniorský reprezentant spravil poté v přesilovce, kdy projel útočným pásmem a nabil zpět Pourovi na třetí gól Škodovky.

Hosté po dvou minutách rovněž v početní výhodě ještě snížili. Rána od modré prošla Frodlovi mezi betony a puk do sítě zblízka doklepl Smoleňák. Plzeňští si vzali výzvu, měli dojem, že dorážející hráč už předtím Frodla atakoval, gól však platil.
Strakovu ránu k tyči zastavil Mazanec lapačkou. V závěru třetiny se už Indiáni radovali, když dvougólové vedení vrátil Škodovce důrazný Martin Lang. Skóroval po skrumáži před hradeckou klecí, také trenéři hostů si vzali výzvu, navýšení stavu na 4:2 pro Plzeň to však nezměnilo.

POHLED DO HISTORIE. Proti SK Pardubice si v roce 1941 zachytal v brance plzeňské Viktorie František Lacina.
Když naposledy hráli v první lize s Pardubicemi. Dva rozhodčí a výhra Plzně

Domácí náskok mohl po druhé pauze umocnit junior Přikryl. Od bočního mantinelu se protáhl před branku hostů, na Mazance však nevyzrál. Vše napravil ve 46. minutě, kdy v pokleku svou druhou brankou v zápase zvýšil na 5:2.
Ještě ale nebylo hotovo. Hosté hráli přesilovku, proti Pavlíkovi vytáhl skvělý zákrok Frodl, jenže Lev byl v závěru výhody úspěšnější a deset minut před koncem snížil na 3:5.

Hradečtí se ještě pokoušeli o zvrat, jenže manko nesmazali, ani když před koncem odvolali brankáře a útočili v šesti.
V neděli hraje po čase zase vítězná Plzeň od 16.00 hodin v Olomouci.

HC ŠKODA PLZEŇ – MOUNTFIELD HK 5:3

Třetiny: 1:1, 3:1, 1:1. Branky a nahrávky: 7. Kodýtek (V. Lang), 24. Přikryl (Stříteský, Rob), 33. Pour (M. Lang, Stříteský), 40. M. Lang (L. Kaňák, Gulaš), 46. Přikryl (Eberle) – 19. Smoleňák (Cingel, Lev), 35. Smoleňák (Cingel, F. Pavlík), 50. Lev (V. Růžička, Orsava).

Rozhodčí: Šír, Úlehla – Gebauer, Ganger.

Vyloučení: 3:2.

Využití: 1:2.

Střely na branku: 35:19.

HC Škoda Plzeň: Frodl – Budík, Čerešňák, V. Lang, Stříteský, L. Kaňák, Vráblík, Kvasnička – M. Lang, Kodýtek, Gulaš – Stach, Suchý, Pour – Straka, Kracík, Malát – Rob, Přikryl, Eberle. Trenéři: Čihák, Jiří Hanzlík a Špaček.

Mountfield HK: Mazanec – Nedomlel, Blain, F. Pavlík, Šalda, Gaspar, R. Pilař, Čáp – Kevin Klíma, Koukal, Jergl – J. Sklenář, V. Růžička, Orsava – Smoleňák, Cingel, Lev – M. Zachar, Morong, Kubík. Trenéři: Růžička, Branda a Kočí.

Hlasy trenérů: 

Jiří Hanzlík (Plzeň): „Utkání se mi hodnotí lépe než minule, na výhru jsme dlouho čekali. Podpořili jsme to velice dobrým výkonem a jako rozhodující vidím vstřelené branky. Předtím jsme měli mraky zápasů s nulou, jedním nebo dvěma góly, a na ty se dlouhodobě nevyhrává. Někdy byla hra lepší, jindy horší. Tentokrát jsme podali velice dobrý výkon a k tomu jsme byli produktivní.“

David Kočí (Hradec Králové): „Bylo to pro nás těžké utkání, v podstatě celý zápas jsme neměli takový pohyb jako v pěti posledních duelech a tahali jsme za kratší konec. Odehráli jsme teď šňůru pěti, šesti dobrých utkání a únava se trochu kumuluje, nohy nám holt tolik nešly. Snažíme se klukům ordinovat tréninky tak, aby to pořád šlapalo, ale bohužel zápasy jdou rychle za sebou a je to složité.“