Hlasování členů výkonného výboru hokejového svazu bylo zcela jednoznačné - pro odvolání Filipa Pešána z funkce hlasovalo všech deset přítomných členů. Odvoláni byli i trenérovi asistenti Martin Straka s Jaroslavem Špačkem a kouč brankářů Zdeněk Orct.

Důvěru hokejové vlády si naopak udržel generální manažer národního týmu Petr Nedvěd, pro jeho setrvání v klíčové roli bylo devět členů výkonného výboru. A má to být právě Nedvěd, kdo bude hledat Pešánova nástupce. Návrh má podat do 17. března.

Jedním z možných adeptů na nejsledovanější trenérskou pozici v českém hokeji je Fin Kari Jalonen. S tuzemským prostředím už má zkušenosti, před lety úspěšně vedl (dnes již neexistující) klub Lev Praha v KHL. Bývalý trenér finské reprezentace je údajně v těchto dnech v Praze. 

„Bavíme se o pěti šesti jménech,“ řekl Nedvěd s tím, že Jalonen patří do okruhu zvažovaných kadidátů. Spekuluje se, že dalším možným mužem je například Miloslav Hořava.

Pešán končí i nekončí

Úspěšný trenér i manažer Liberce a zastánce moderních reforem Pešán se reprezentačního áčka ujal před necelými dvěma lety, dlouhodobý výsledkový sešup ale nezastavil. Jeho výběr neuspěl na loňském mistrovství světa v Rize a letos přišel historický propadák na olympijských hrách.

„Nechtěl bych utíkat. Samozřejmě nejsem hluchý a slepý, vím, že veřejnost viní mě. Jestli se sjednotí názory, že mám skončit, tak skončím,“ uvedl Pešán po příletu z Pekingu.

Roman Červenka po vyřazení na ZOH v Pekingu.
Český hokej padl na dno. Co s tím? Osobnosti se vyjádřily k vážnému problému

Ambiciózní odborník ovšem na svazu nekončí úplně – funkce šéftrenéra mu prozatím zůstává, jeho smlouva by měla doběhnout dle plánu do konce května. Až pak se má řešit jeho případné pokračování.