Když se Rudolf Pejchar vydal loni do Ruska trénovat brankáře hokejového celku KHL Chanty-Mansijsk, myslel, že půjde jen o půlroční záležitost.

Jenže mise bývalého excelentního gólmana na daleké Sibiři pokračuje.

„Byl jsem jedním z prvních, s nimiž klub prodloužil smlouvu na další sezonu. To potěšilo," říkal Pejchar ještě v klidu domova.

Ten si však už dlouho neužije. Zítra se ožení s přítelkyní Helenou a poté znovu vyrazí na ruskou frontu.

Do Chanty-Mansijsku – města s šedesáti tísici obyvateli stojícím na zdrojích ropy a zemního plynu.

I díky tomu se tu pravidelně koná Světový pohár v biatlonu a hraje prestižní KHL.

„Plameny hořícího zemního plynu jsou první, čeho si při příletu do Chanty-Masijsku všimnete. Také jde údajně o nejbohatší město v Rusku. Už jsem tam měl být, ale kvůli svatbě jsme odlet odložili," povídal šestačtyřicetiletý trenér.

Pod jeho rukama v Plzni vyrostl ve špičkového gólmana třeba Marek Mazanec, který pronikl až do NHL.

„V Rusku oceňovali i to, že jsem při výluce NHL vedl Fina Tuukku Raska, brankáře Bostonu. Oni vůbec k NHL hodně vzhlížejí," povídal Pejchar.

Váš přestup do celku Jugry se zrodil bleskově. Bylo složité si zvyknout na nové prostředí, oprašovat jazyk?
Z ruštiny jsem ještě maturoval, takže v tom problém nebyl. Slovíčka rychle naskakovala. A jinak? Chanty-Masijsk je nové, čisté město, kde toho ale kromě hokeje k vyžití moc není. Skvělé je jídlo. Ryby, suši, to tu umějí připravit skvěle. A výborný je 
i boršč. Jenže pořád to není svíčková nebo vepřo knedlo zelo.

Nezmáhal vás pětihodinový časový posun?
Možná zpočátku, kdy jsem nemohl usnout, ale je to o zvyku. S časovým posunem jsme se vyrovnávali i při dlouhých cestách za soupeři. To se letělo ráno a skoro ve stejnou hodinu jsme potom přistávali
o tisíce kilometrů jinde. Postupně jsem přestal přetáčet hodinky, abych neukroutil ručičky, a správný čas jsem měl jen na mobilu.

Co stadion Jugry a vůbec organizace klubu?
V Chanty jsou dvě hokejové haly, nové, moderní a perfektně vybavené. Na úrovni je i organizace klubu. Pokud vedení kývne, tak není nic problém. Ona vůbec celá KHL funguje a zápasy před dvanácti tisící diváky v Rize nebo v Bratislavě jsou úžasným zážitkem. Samozřejmě, že existují i menší a starší zimáky, třeba v Nižněkamsku, kam se vejdou tři tisícovky lidí, kteří ani moc nefandí.

Jak vás v novém působišti přijali? Ve stylu jsi cizinec, tak se ukaž?
V jednu v noci jsem přiletěl a ráno jsem absolvoval první trénink. Zrovna byla pauza, tým trénoval denně dvoufázově a poctivě. Hlavní kouč Davydov si mě chvíli oťukával, ale postupně si vše sedlo.

Když se řekne Rusko, Sibiř, tak se vybaví vodka a krutá zima. Platí tohle spojení?
Platí. Po příletu jsem vyfasoval dvě bundy. Ptám se proč dvě a bylo mi řečeno, že jedna je do minus dvaceti a ta druhá do minus padesáti stupňů. Obě jsem využil. Při těch největších mrazech se ale téměř nedá dýchat.

Opomněl jste vodku…
No, hned na první trip jsme letěli společně s prezidentem klubu. Pozval mě k sobě na uvítací přípitek. Podal mi sklenku s dvěma deckami té čiré tekutiny a poručil: na dva razy. Na dvakrát. Nebylo vyhnutí, takže jsem splnil jeho přání a zbytek letu jsem prospal (úsměv).

Platilo i pro trenéra gólmanů, že kouč je v Rusku něco jako pán bůh?
To absolutně. Co jsem řekl, tak gólmani plnili, a to včetně jedničky Míšy Birjukova. Ten se hodně zajímal, co má opravit, na čem zapracovat, a to je pro trenéra vždy nejlepší zpětná vazba.

Jugra se ale ani ve čtvrté sezoně v KHL neprobojovala do play-off. Bylo to zklamání?
Určitě, i když konečný výsledek nebyl vzhledem k tragickému začátku sezony tak strašný. Když jsem do týmu přišel, měla Jugra za sebou šňůru porážek a byla hluboko pod čarou postupu do vyřazovacích bojů. Snad o šestnáct bodů. Nakonec nás od play-off dělilo šest bodů. I tak se měnilo vedení klubu, trenéři i kádr mužstva. Zůstal jen generální manažer Dimitrij Potajčuk, jenž kdysi hrával extraligu za Spartu .

Je známo, kdo nahradí hlavního kouče Davydova a jak bude vypadat tým pro příští ročník KHL?
Hlavním je nově někdejší skvělý obránce Dimitrij Juškevič. A mužstvo? Skončil Slovák Starosta i český útočník Radek Smoleňák. Co vím, tak z Ufy přijde talentovaný Nikita Filatov a jinak dva Američané a tři Finové. Konečně víc uvidíme brzy
v Plzni.

To je vaše práce, že Jugra rozbije v červenci přípravný kemp právě na západě Čech?
Trochu jsem k tomu přispěl (smích). Původně chtěli letět 
do Karlových Varů, ale nelíbilo se jim, že je tam příliš Rusů, kteří by hráče mohli rozptylovat. A Plzeň se nabízela.

Dojde i na souboj s plzeňskou Škodovkou?
Bohužel ne, což je škoda. V Plzni se bude jen trénovat. První přípravné zápasy přijdou na řadu až po přeletu do Finska.